dinsdag 11 november 2008

Als de R in de maand is

Op dit Asus-eee mini-notebook kan ik geen optie vinden om c met cedille in te voegen, dus blijft Curacao verkeerd gespeld. Op reis blijft het altijd behelpen, zoals hier ook met de Nederlandstalige Radio Paradise FM, want wat moet ik nou met een ongeluk in de Zeeburgtunnel? Zo'n zender met 'n jingle die verdacht veel op die van Omroep Brabant lijkt en waar de volgende deun alweer staat te trappelen als een serieuze sprekerd aan het woord is. Met het vooruitzicht op een bruiloft (inclusief de huwelijkssluiting) op het strand, zit ik hier met familie in een royaal huis met twee badkamers en een veranda die zelfs de hoek omgaat. Temperatuur 's middags rond de 35 graden, wat in deze tijd van het jaar hoog is en ook wat teveel van het goede. Het zit 'm in het wegvallen van de verkoelende noord-oost-passaat. De nabije orkaan Paloma trekt een vacuüm, zo gezegd.
Radio Paradise laat trouwens op maandag weten dat het Algemene Katerdag is. Had ik na het in ogenschouw nemen van de strandbars ook wel verwacht.
In het vliegtuig hierheen had ik m'n eerste internetdate, met een zekere Jantien. We zijn elkaar op het spoor gekomen via het sociale netwerk Twitter. Ik liet vooraf weten, dat ik bezig was met het boek Zoutrif van Miriam Sluis, dat gaat over de (nasleep van) de slavernij op dit eiland. Jantien deelde mee dat ze met een vriendin zou zijn die altijd te hard lacht. Viel achteraf best mee. We hebben even leuk gepraat - ik was voor hen natuurlijk ook niet meer dan zoiets als een internetopa.
Over Zoutrif zal ik het nog wel eens hebben, eventueel op de boekenpagina van hhBest.

Ella Vogelaar loopt hier rond. Een of ander congres en ze zal ook bepaalde wijken bezoeken. Is tenslotte Minister van Integratie. Jaja, op Curacao zeggen ze (volgens Attilliaans Dagblad), als de r is in de maand, dan komen ze bij bosjes, de Nederlandse bestuurders en politici. Zelfs de gemeenteraad van Tilburg wenst hier iets te bestuderen. De inflatie zeker, die dit jaar op 7 procent dreigt uit te komen.

Hans F. rijdt ons door Willemstad, als was hij een Antilliaanse taxichauffeur. Hij past zich aan. Rijdt anders dan thuis, bevestigt Cocky F. Wij zijn er maar goed mee. Word anders maar eens wijs uit die wirwar van wegen. Hans en Cocky hebben 14 jaar op C. gewoond; zijn er getrouwd, hebben er hun drie kinderen gekregen, van wie er dus een deze week een trouwt. Veertien jaar, da's 'n flink stuk van je verleden. Wij waren al eerder met hen op C., vier jaar geleden. Net als toen, leveren wij ons over aan hun kennis. Lijden ook mee, als we zien hoe een kwart van de zo karakteristiek op een helling - als in zaagtand - gebouwde huisjes, bekend als Berg Altena, is gesloopt.
Hans en Cocky zijn ook verbaasd over de frisheid (of liever de onbestofdheid) van het Curacaose groen. Dat klopt niet met het jaargetijde, dat ongeveer vijf maanden verwijderd is van de 'kleine regentijd'. Er is dus méér regen gevallen dan normaal.
Foto: Curacaose kokinnen in een beachbar

(Terug)naar hhBest.nl
Email: manieren@hhbest.nl

3 opmerkingen:

 1. Zeg eh, oude man, wat is dat met die Jantien? Wij hoeven ons toch niet voor je te schamen of zo?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Alles wat dat betreft kan het daglicht verdragen

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Miriam Sluis citeert in haar boek 'Zoutrif' de eigenaar van plantage Rif St. Marie, in januari 1907:
  De regen heeft de helling voor het landhuis in een zeldzame kleur groen laten exploderen. Een grasgroen dat ik de afgelopen 42 jaar niet eerder heb gezien. Opmerkelijk mooi.

  BeantwoordenVerwijderen