dinsdag 23 september 2008

Met de billen bloot aub

Vanmiddag houdt de Eindhovense gemeenteraad een interpellatiedebat. Dat is een vermoedelijk uitlopend vragenuur, waarbij het vragen stellen voornamelijk een kwestie van aan de tand voelen is. In dit geval nadrukkelijk van het college van Burgemeester en Wethouders.
Waar gaat het over?
Rond het nieuwe Parktheater in Eindhoven heeft zich de afgelopen jaren een financieel debacle ontwikkeld. Dat heeft al tot veel deining in de Eindhovense politiek geleid. En zoals dat gaat in dit soort gevallen, er wordt een schuldige gezocht. Omdat het erg moeilijk is, dat met eigen mensen te doen – er zijn immers (hoofdrol)spelers uit eigen gelederen bij betrokken - is daarvoor een extern bureau ingeschakeld, Ernst & Young. En nu komt het: met het rapport dat E&Y onlangs heeft uitgebracht is iets mis. Het Eindhovens Dagblad (ED) heeft de hand kunnen leggen op het voorontwerp van dit rapport en daar blijkt meer in te staan dan in de definitieve versie. Het concept rept namelijk van een tekort schietende rol van de cultuurwethouder Marriët Mittendorf (CDA) in de Parktheater-affaire en uitgerekend die passage ontbreekt in het officiële rapport.

Natuurlijk heeft het ED geprobeerd, deze zaak verder uit te zoeken, maar zoals te verwachten viel is iedere betrokkene vervolgens dichtgeklapt. Vervelend toch, dat lekken.

Maar nu komt er dan toch dat interpellatie-debat en daarbij zouden Burgemeester en Wethouders met de billen bloot moeten. Want, wie allemaal hebben indertijd dat concept van E&Y gelezen en wie heeft bewerkstelligd dat die passage over Marriët – volgens het ED toch al geen ster in het communiceren met de gemeenteraad – werd geschrapt? Er zijn trouwens meer wethouders, die reden hebben zich onbehaaglijk te voelen: SP-wethouder Hans-Martin Don (financiën), die politiek verantwoordelijk zou zijn voor het rapport, en mogelijk ook Erik van Merriënboer (PvdA), die gaat over het vastgoed van de gemeente, waaronder dus het Parktheater.

Intussen heeft de kersverse burgemeester van Eindhoven, de PvdA-er Rob van Gijzel, een op het eerste gezicht interessante move gemaakt, aan de vooravond van het interpellatiedebat. Hij heeft de gemeenteraad voorgesteld (opnieuw) een extern bureau in te schakelen, dat de totstandkoming van het rapport van E&Y moet onderzoeken. De ene externe instantie die de andere controleert. Zoiets.
Terecht heeft het ED daar vanmorgen in een commentaar over opgemerkt, dat de gemeenteraad dit idee terzijde moet schuiven en zijn geloofwaardigheid moet bewijzen door zelf de onderste steen boven te halen.

Dat Eindhovens Dagblad heeft met deze affaire trouwens ’n paar fraaie scoops, waarmee het zijn rol in de bewaking van de regionale democratie helemaal waar maakt.

Vervolg: Eindhoven bijna onbestuurbaar

De foto van Marriët Mittendorf staat op Eindhoven.nl


(Terug)naar hhBest.nl
Email: manieren@hhbest.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten