donderdag 6 februari 2020

Overheid verwijdert zich steeds meer van burger

Een kwaaie column van Özcan Akyol vandaag in de dagbladen van de Persgroep. Hij protesteert terecht tegen een (al is het nog maar een vaag) Haags plan om de burger te laten betalen voor gebruikmaking van digitale voorzieningen bij  de belastingaangifte. Zou dat doorgaan, dan is dat het zoveelste gevolg van de privatisering, dat wil zeggen, iemand wordt daar weer eens heel rijk van. Alleen al de gedachte, geopperd door minister Knops van Binnenlandse Zaken, is het zoveelste teken dat de overheid zich steeds meer van de burger verwijdert. Dat belooft wat voor de Kamerverkiezingen van 2021.

Zelf maakte ik dezer dagen ook weer iets raars mee. Omdat ons spaargeld niets meer opbrengt en je binnenkort wellicht voor je saldo bij de bank zult moeten betalen, besloten we maar weer eens een (vrijwillige) aflossing op onze hypotheek te doen. Krijgen we van de hypotheekbank een brief, waarin van ons wordt geëist, aan te tonen waar dat bedrag vandaan komt. Ze willen alle bewegingen op onze spaarrekening zien in de afgelopen drie maanden. Dat is een wettelijke verplichting, zegt de bank.

Op zich lijkt me dit  een redelijk effectieve methode om witwassen tegen te gaan, maar er rijzen natuurlijk wel ‘n paar vragen. Wat heeft de hypotheekbank te maken met ons doen en laten bij de spaarbank? Spoort dit wel met de privacy-wetgeving? En: heeft de overheid nog niet genoeg inzicht via de – mits goedgekeurd, natuurlijk -  jaarlijkse belastingaangifte, waarmee men zijn hele financiële hebben en houden op tafel legt?

Wie het weet mag het zeggen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten