Een grijze maandagmorgen. Ochtendspits. Het woon-werkverkeer nadert in rijen de rotonde in de Bestse Ringweg bij het Heerbeeck College van drie kanten, op weg naar de A58. Je kunt het gerust ordelijk gewriemel noemen, al klinkt dat paradoxaal. Jan Kuitenbrouwer twitterde dit weekeinde, dat ‘paradox’ tegenwoordig veel wordt gebruikt voor een echte tegenstelling, terwijl het een schijnbare tegenstelling is. Taalverarming.
Maar met ‘ordelijk gewriemel’ bedoel ik de routineuze handigheid waarmee automobilisten kans zien, de capaciteit van de rotonde zodanig te benutten, dat de doorstroming redelijk is: ze houden zich natuurlijk aan de voorrangsregel, maar weten precies wanneer ze er nog snel even door kunnen glippen.
Zondagmorgen ging de zon om achttien minuten voor acht op boven het Naardermeer, meldde sterrenkundige Govert Schilling in het radioprogramma Vroege Vogels. Nog ‘n week en dan is het rond die tijd donker. Veilig Verkeer Nederland heeft bij deze rotonde alvast een spandoek opgehangen met de vermaning richting fietsers: Licht aan! Ik neem me voor tezijnertijd nog eens ter plekke te gaan kijken, in hoeverre die boodschap tot de leerlingen van ‘t Heerbeeck doordringt. Zo niet, zoals vorige winter, dan is die spandoek even nutteloos als ‘De scholen zijn weer begonnen’ in september.
Fietsers hebben tegenwoordig ook in Best voorrang op rotondes. De scholieren, die er ooit tot in de gemeenteraadsvergadering actie voor voerden, maken daar rücksichtlos gebruik van. Zoals scholieren fietsen. Ouderen houden daarentegen eerder het zekere voor het onzekere. Een man steekt duidelijk zijn arm uit als hij op de rotonde van richting verandert. Toch moet-ie na enkele seconden Kijk uit roepen als hij bijna in botsing komt met drie tegen de draad in fietsende jongens; meisjes giechelen dan, jongens knorren.
In de krant staat een kop: ‘Maatregelen tegen bellende fietsers.’ Dat slaat bij nader inzien niet op de bel van Eddie Christiani (‘Als ik tweemaal met mijn fietsbel bel’) maar op het fietsend what’s appen door de jongeren. We leven in een interessante tijd, tenminste als je aan de kant staat te kijken.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten