zaterdag 25 augustus 2012

Holland <-> Nederland

hupholland_538x403
Winkelcentrum De Boterhoek in Best tijdens EK.


Een van de belangrijkste rubrieken in de (regionale) krant is die van de lezersbrieven. Wat mij de laatste jaren opvalt van die rubriek in het ED, is dat het niveau van de ingezonden stukken aanzienlijk is verbeterd, vergeleken met die in bij voorbeeld de jaren zestig van de vorige eeuw. De behandelde onderwerpen overstijgen in ruime mate – ik overdrijf nu ‘n beetje – dat van de losliggende stoeptegel.

Is dit belangrijk? Zeker. Een levendige kwalitatief hoogstaande brievenrubriek, waarin bij wijze van spreken geknokt moet worden om de per definitie beperkte ruimte, bepaalt mede het bestaansrecht van de papieren krant.

In dat ED voltrekt zich momenteel een goeddeels vermakelijk debat over het onomstotelijk gegeven, dat Nederland in het internationale zakenverkeer en bij dito sportevenementen nagenoeg consequent wordt aangeduid als Holland. Dat is een ingeroeste gewoonte die Nederlanders, wonende buiten wat ik gemakshalve maar de Randstad noem, behoorlijk begint te irriteren.

ED-lezer Pieter Vriends mag dan een historische vergissing maken, als hij ‘Nederland in 1830 door samenvoeging’ laat ontstaan, zijn analyse klopt wèl als hij vaststelt dat hier van oudsher gaat om Hollandse kooplui contra Brabantse (en Gelderse, Overijsselse, Friese etc.) boeren en dat die tegenstelling allang niet meer actueel is.

Overigens draait de discussie vooral rond de stelling van één van de deelnemers, dat het protest zou zijn ingegeven door frustratie en chauvinisme. En Vriends merkt daar volgens mij terecht over op, dat niemand tot dusver in de ‘fout’ van de Hollanders is vervallen door te pleiten voor het vervangen van ‘de nationaliteit Nederland door Brabant’.

Blijft natuurlijk het historische gegeven dat het latere Noord-Brabant ten tijde van de Republiek der Verenigde Nederlanden niet meer dan een wingewest zonder enige politieke zeggenschap was en dat dit feit plus de daarmee gepaard gaande godsdienstige onderdrukking tot in de vorige eeuw het calimerogevoel heeft gevoed. Maar die tijd van Brabantia Nostra en Edele Brabant Were Di ligt ver achter ons. Brabant heeft inmiddels als economische draaischijf Holland menig poepie laten ruiken. En er volgen er meer.

Ach, laat ze daar toch lekker Hup Holland blijven roepen, als ze denken dat dat helpt. Brabant kan altijd nog zeggen: Zo. Vul de rest zelf maar in.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten