Brandje op de bovenste verdieping van De Bijenkorf in Eindhoven. Geen paniek in het warenhuis, maar wel ‘chaos’ buiten, op het 18 Septemberplein, waar de brandweer moeite had met de incorrecte plaatsing van de kramen op de weekmarkt. Bovendien, zo meldt het Eindhovens Dagblad was het publiek ongehoorzaam door onder de afzettingslinten door te duiken. Maar was datzelfde ED ook niet, al was het maar een beetje, schuldig aan wat het zo gretig in zijn krantenopening een chaos noemt?
Dat zit zo. De dagbladen van Wegener, waartoe het ED behoort, zijn in toenemende mate multimediaal bezig. Met behulp van apps voor de Ipad en Android-toestellen. Interactiviteit is zo’n beetje het toverwoord. De lezer van de papieren of de elektronische krant wordt gestimuleerd met woord en beeld te reageren. Zo stimuleert het ED sinds enkele weken het gebruik van de (vooralsnog Engelstalige) app Scoopshot. Met smartphone of tablet te maken foto’s kunnen gevraagd of ongevraagd naar de krant worden gestuurd, met een kans op plaatsing op de website en zelfs in de papieren krant. Daarbij geldt voor wat hoort wat, al zijn het doorgaans bedragjes, die in geen enkele verhouding staan tot wat professionele fotojournalisten voor hun werk rekenen. Het laat zich raden, hoe de desbetreffende sectie van de NVJ tegenover dit soort initiatieven staat. Regelrechte broodroof. Niet dat zulks de firma Wegener iets kan schelen, want in de krantenwereld geldt momenteel het adagium ‘ieder voor zich en god voor ons allen’. En wat kan het redactionele personeel anders doen dan de aanwijzingen met het zweepje van de broodheer volgen? Met de papieren krant sec kan men immers de laatste tijd voor- noch achteruit.
Sorry dat ik zoveel woorden nodig heb, om de kern van mijn betoog in te leiden, maar we leven nu eenmaal in een bar ingewikkelde wereld. Dus, om kort te gaan: Het ED plaatste gisteren op Scoopshot de volgende ‘opdracht’: Maak met je telefoontje een foto van de brand in de Bijenkorf. Toen ik dat zag, dacht ik direct, wat zullen de hulpdiensten, van wie terecht wordt verwacht dat ze de professionele journalistiek zoveel mogelijk ruimte geven, daarvan vinden? Kijk, en daar lees je dus niets van in het ED, waar melding wordt gemaakt van mensen die bevelen van politie en brandweer negeren.
Was het in de praktijk zo erg als bovenstaande regelen suggereren? Dat valt wel mee, denk ik. Scoopshot leverde zegge en schrijve één op de website geplaatst op afstand genomen fotootje op van de rook boven het centrum van Eindhoven. Het experiment met de app is kennelijk nog in de startfase. Wel werden het ED nog twee als bruikbaar beschouwde plaatjes per email toegezonden en nam de krant (wederom alleen op de website) een foto over van Twitter. De overgrote meerderheid van de dertig (!) foto’s die op de ED-site staan, zijn van de eigen fotograaf Bert Jansen. Geen enkele foto haalt de zilveren camera, maar ja, zó spectaculair of fotogeniek waren de brand en de ‘chaos’ nu ook weer niet.
natuurlijk wel even bekeken, dat scoopshot, maar meteen weer van ipad en iphone verwijderd. ik wens niet in de verleiding te komen een snelle scoopfoto naar een krant te sturen. weet je nog hoe we vroeger aan de eindredactietafel discussieerden over welke foto wel en welke niet? zulke momenten van overweging bestaan niet meer. ook niet in tekst. je verhaal halen, schrijven, er even afstand van nemen, herlezen, door de eindredacteur laten lezen en uiteindelijk een afgewogen artikel naar de pers sturen. dat was de journalistiek van de wellevendheid. en we weten, guido, dat wellevendheid verworden is tot een archaïsme...
BeantwoordenVerwijderenHandhaaf Scoopshot wel op mijn tablet, om activiteiten van onder meer ED te volgen. Verleiding gemakkelijk te weerstaan (ook door jou, dunkt mij - wij hebben immers onze eigen podia!
Verwijderen