woensdag 22 februari 2012

Een askruisje, is dat nieuws?

De Tilburgse editie van het Brabants Dagblad doet vandaag verslag met foto van het ‘uitdelen’ van het askruisje in Berkel-Enschot.

Is dat nieuws? Nee dat is geen nieuws. Dat is voorlichting voor mensen die wèl zo ‘n beetje weten wat carnaval is maar nauwelijks een notie hebben van Pasen, laat staan van de daaraan vooraf gaande, veertigdaagse askruisjevasten. Daarover worden door de r.-k Kerk dezer dagen weer flyers verspreid.


<- Foto Bisdom Den Bosch
In mijn tijd (hoor mij) was het kruisje op Aswoensdag de gewoonste zaak van de wereld – het was de kunst, hem zo lang mogelijk op je voorhoofd te houden en wie de grootste had – de roetvlek – was de bram. Ons werd geleerd, en dat lees je dan weer niet in de krant, dat het zich bestrooien met as, in de joodse wereld een uiting van rouw en boete was.

Nieuw? Ja, nou ja, half en half gemoderniseerd, deze door de priester uitgesproken formule: ‘Gedenk, mens dat je stof bent en tot stof zult wederkeren.' Voorheen: ‘Gedenk, o mensch, dat gij stof zijt’ enz.

Trekt het askruisje de jongeren? De foto van het bisdom suggereert het, die in het Brabants Dagblad niet (grijsharigen).

De jongeren houden het bij haringhappen, een vrij recente uitvinding van de kroegbazen die ook ná carnaval nog wel ‘n pilsje willen verkopen. Een kwestie van nadorst dus, of anders het opwekken ervan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten