In de krant lag een pagina familieberichten, met maar liefst vijftien overlijdensadvertenties gewijd aan Kees de Brouwer, eigenaar van café De Strijpse Ketel. Waaronder een hartelijke afscheidsbrief van hemzelf. Een dag later kwamen er nog eens zeven bij. Tweeëntwintig advertenties! Doorgaans moet je ‘n soort BN-er zijn, om zoveel aandacht te krijgen. Kees overleed, zo lees ik, op 59-jarige leeftijd. Bij het condoleanceregister in de Woenselse Sint-Petruskerk zullen collectebussen staan voor de kankerbestrijding.
Ik ben nooit in De Strijpse Ketel aan de Zeelsterstraat geweest, maar de strekking van de advertenties samenvattend, moet Kees de Brouwer, in de wandeling Kees Ketel, de ziel zijn geweest van ‘het gezelligste café van Eindhoven’. Kan ik me helemaal voorstellen, de verziekte sfeer van stapstraat Stratumseind mede in aanmerking genomen.
Kastelein Kees Ketel, ook figuurlijk een uitstervend ras? Je zou het niet zeggen als je de beschrijving van zo’n kroeg leest in een recente aflevering van de Bossche Kroniek van Eric Alink. Hij spreekt zelfs van ‘de kracht van het buurtcafé’. Maar op de beurs van de branche, de Horecava, vielen vorige week heel andere geluiden te beluisteren en wie door de Bestse Hoofdstraat wandelt, is er bij het zien van leegstaande horecapanden niet helemaal gerust op. Het dagblad De Pers, gratis op je tabletcomputer, maar daarom niet minder leesbaar, wijdt er een verhaal aan en voorspelt voor de komende jaren een uitval van 25% van de horeca, waaraan het bruine café niet zal ontsnappen. Er is een toenemende trend naar etablissementen als de Coffee Company en de McDonalds-achtigen. Formulezaken, zo heet dat in het vakjargon.
Zou er nog enige kans op redding zijn? De krant noteert dat er in elk geval onder meer in het restaurantwezen in Nederland iets goed mis is met de prijzen. Het blijkt dat de doorsnee ondernemer rekent met winstpercentages, in plaats van met concrete bedragen. Zo moet een fles rooie wijn van 16 euro in de winkel aan tafel 64 euro opbrengen. Een winst van 300 procent dus.
De betere kroegbaas, zoals Kees Ketel moet zijn geweest, zou de verschraling nog kunnen keren met een kaart, die het tegendeel is van eenheidsworst en door niet alleen maar Heineken, Heineken en Heineken te tappen. En, o ja, gratis WiFi natuurlijk.
Kijk anders eens, hoe ze het over de grens doen, al valt niet te verhelen dat ook in België momenteel de ene stammenee na de andere z’n deuren sluit. Maar dat lijkt weer een ander verhaal, namelijk een gevolg van het rookverbod. In Frankrijk zetten ze ongevraagd een pichet gekoeld water op tafel; gratis uiteraard. Hier mag gewoon leidingwater niet eens. Alleen gebotteld water dat voor 3 euro per 33 cl als bronwater wordt verkocht. Ga zo door en gij zult weggesaneerd worden, is het niet door de mega-concurrentie dan wel door de klant.
Hallo Guido
BeantwoordenVerwijderenIk was blij verrast toen ik dit bericht van je las. Ik kan je zeggen dat je het bij het rechte eind hebt door Kees te benoemen als een van de beste kasteleins ooit. Ik ben natuurlijk bevooroordeeld daar ik een vaste klant ben van de Strijpse Ketel, dus is het des te fijner dat iemand die nog nooit een voet in deze "huiskamer" gezet heeft toch een goede indruk heeft gekregen van dit etablishement en zijn uitzonderlijke uitbater die helaas te vroeg is gestorven nadat hij 30 jaar de uitbater is geweest. Ik wil je dan ook van harte uitnodigen een keer in het cafe langs te komen en met je eigen ogen te zien dat er nog wel degelijk gezellige bruine cafe's bestaan. Je zult er in ieder geval geen spijt van krijgen en je wordt hartelijk ontvangen door wat Kees altijd "zijn kanjers" noemde.Zij zullen samen met zijn broers en zus proberen het cafe op dezelfde voet verder te laten draaien zoals Kees het altijd gedaan heeft en nu ook wilde.
Namens alle klanten en het personeel van "De Ketel"
Appie