woensdag 29 december 2010

Het volksgevoel

marijnPolitieke tekenaar Marijn (Mat Rijnders) toont vandaag,  op zijn website  politiekeprenten.nl en in het ED  haarfijn Het Volksgevoel aangaande de vermeende disrelatie tussen de opwarming van de aarde en de sneeuwwinter die we nu beleven.

Als we ‘n paar lekker warme zomerweken meemaken, klinkt het al gauw: van mij mag die CO2 nog wel wat verder oprukken. Nu er voor Nederlandse (en Belgische) begrippen uitzonderlijk veel sneeuw valt, klopt er natuurlijk niks van de ongemakkelijke waarheid van Al Gore. Het is de vraag, of de prent van Marijn in de VS, ondanks de recente blizzard aan de oostkust, even goed begrepen zou worden als hier. Immers de sneeuwstorm daar was helemaal niet uitzonderlijk.

Sneeuw is bevroren regen (mijn eerste teleurstelling vóór het hol zijn van chocoladen paaseieren en het niet bestaan van Sinterklaas). Sneeuw valt doorgaans niet bij zeer strenge vorst, maar eerder bij temperaturen rond het vriespunt. Een van de gevolgen van de opwarming van de aarde is meer verdamping van zeewater en dus meer regen en meer overstromingen, die dan ook in niet-sneeuwgebieden ‘gewoon’ doorgaan.

Ik heb de Leuvense professor die er zich eerder in deze geest over uitsprak niet nodig om te beseffen dat uitbundige sneeuwval de truth van Al Gore helemaal niet logenstraft. Integendeel.

(Zie ook: Duizenden mensen geëvacueerd in Australie. NOS-video)

2 opmerkingen:

  1. Zie je wel. PVV-er Bosma op 5 januari in NRC:
    'We boffen maar met dit gure winterweer: een paar graden warmer en we hadden elke dag Bram Schilham in het NOS Journaal gehad. Hij had ons dan in apocalyptische termen de ondergang van de wereld door global warming voorgespiegeld. Tien jaar nadat klimaatzieners voorspelden dat „kinderen niet meer zullen weten wat sneeuw is” staan we met onze ecologische voetafdruk kniediep in de ijsdrab en hopen op een Elfstedentocht. Van New York tot Nieuwersluis is het ijs- en ijskoud.'
    Niet alleen dom maar ook nog eens erg doorzichtig

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Yolande Sap, fractieleider GroenLinks, vandaag in haar column in nrc: 'Het is het type redenering dat als eerste wordt ontmaskerd als drogreden als je een inleidend boekje in de logica openslaat.'

    BeantwoordenVerwijderen