donderdag 6 november 2008

Komt het nog goed met Brabant Stad?

Komt het nog goed met Brabant Stad? Ik kan er nou wel een vraagteken achter zetten, maar ik heb m’n twijfels. Terwijl er toch zoveel schot in leek te zitten. Op papier weliswaar, maar toch...

Van oudsher is er natuurlijk de animositeit, vergoelijkend gezonde concurrentie genoemd, maar als het er wat harder aan toeging ook wel stammenoorlog, tussen in eerste instantie de steden Breda, Tilburg, ’s-Hertogenbosch en Eindhoven. Tegenwoordig worden ze vaak in één adem genoemd met Helmond, Roosendaal en Bergen op Zoom.

Schaalvergroting, relatieve verkleining van de afstanden, toenemende economische verwevenheid, de concurrentiepositie van de de regio ten opzichte van de de Randstad, de grensoverschrijdende belangen richting België, allemaal factoren die het inzicht deden groeien dat samenwerking de voorkeur verdiende boven het elkaar vliegen afvangen.

Was er al sprake van een strijdbijl, dan is die tientallen jaren geleden begraven, toen het gevecht om de vestiging van een medische faculteit er toe leidde, dat Maastricht zich met de kluif uit de voeten maakte. De Brabantse stedenband, waarvan planologisch en sociologisch steeds werd gesproken, transformeerde tot het eigentijdse Brabant Stad. Klinkt toch meer als: ‘Hier zijn wij. Houdt rekening met ons.’

Maar sinds kort, staat het eenheidsideaal onder zware druk. Dat is begonnen met de plannen van Tilburg tot de vestiging van een op Amerikaanse leest geschoeide Shopping Mall, een winkel- en vertierstad die, naar het zich laat aanzien, het kooplustige en vermaak zoekende publiek uit de binnensteden zal zuigen. Vooral Breda en Eindhoven zijn daar niet gerust op.

Het heeft er veel van weg dat het gedoe rond die Tilburgse mall heeft geleid tot een klimaatverandering. Het gaat toch weer iets meer de kant op van ‘ieder voor zich en god voor ons allen’. In die sfeer heeft Eindhoven dezer dagen Tilburg de loef afgestoken, door ’n soort monsterverbond te sluiten met de Fontys Sporthogeschool, tot dusver fysiek gevestigd in Tilburg en Sittard. De combinatie gaat 25 miljoen euro investeren in een schoolgebouw en een sporthal nabij het Indoor Sportcentrum (olympisch zwembad!) in het zuidelijk stadsdeel. Met andere woorden: Fontys heeft het gehad met Tilburg en Sittard.

Een schokgolf gaat door Midden- en Zuid-Oost-Brabant, die tot in Limburg wordt gevoeld. Eindhoven is met name Tilburg gewoon te slim af geweest, door zich van meet af aan buitengewoon coöperatief op te stellen jegens de hogeschool. Tilburg was even niet bij de les. ‘Ik vermoed’, zegt bestuursvoorzitter M.Wintels, tegen de Wegener kranten, ‘dat Tilburg nooit heeft gedacht dat de sporthogeschool daar ooit weg zou gaan.’ Kortom te lang achterover geleund, te druk bezig geweest met die vermaledijde shoppingmall.

Tweeduizend studenten gaan straks ook profiteren van een nieuwe HOV (hoogwaardig openbaar vervoer)-lijn over de Aalsterweg, gnuift het Eindhovens Dagblad.

Het blijft baas boven baas in Brabant.

(Terug)naar hhBest.nl
Email: manieren@hhbest.nl

1 opmerking:

  1. Vanmorgen staat bij ons in de krant dat de sporttak van Fontys van Sittard naar Eindhoven verhuist, met mogelijk een dependance in Maastricht. Die onverplichte samenwerkingsverbanden zijn natuurlijk niks. Parkstad Limburg, de voormalige Oostelijke Mijnstreek, is zo'n kwakkelgeval. Al jaren wordt er gebekvecht over de vestiging van een mega-AH bij het stadion van Roda in Kerkrade, Heerlen wil dat niet. Heerlen beschouwt Parkstad Limburg als een soort handige achtertuin van Heerlen. Intussen is er een nieuwe vete losgebarsten tussen Kerkrade en Landgraaf, over het gymnasium van Rolduc. Remedie, mijns inziens: provincies opheffen en verdelen in een aantal grote gemeenten. Onverplichte gelegenheids-samenwerking leidt tot niks, dat zie je nu wel weer. Je moet alleen zorgen dat je geen gemeenten creëert die bestaan uit een 'grote' stad met een stel dorpen, want dan komen die dorpen er bekaaid af.

    BeantwoordenVerwijderen