Een veel toegepaste truc met mobieltjes is die van ongevraagde SMS-diensten. Ze sturen ze reeksen berichten en die krijg je natuurlijk op de maandelijkse factuur van je telefoonprovider. Dat kan aardig oplopen, zeker als je in het buitenland zit. Ik ken een geval waarin die SMS-jes kwamen van 7778 en dat leidde binnen een maand tot een schadepost van 52 euro.
Natuurlijk is in dit geval op internet gezocht naar medeslachtoffers en jawel. Alleen de klachten waren van weinig recente datum. Daaruit valt te concluderen, dat de meeste telefonandi nonchalant omspringen met de hun toegezonden rekeningen. ‘Het zal allemaal wel.’
Nou, onze gedupeerde ging maar eens naar de winkel van T-Mobile. Daar knipperden ze bepaald niet met de ogen. Het slachtoffer kreeg een formulier mee, waarop hij kon aangeven dat-ie z’n geld terug wilde hebben en waarom: Niet om deze SMS-dienst gevraagd.
Intussen is ook duidelijk, dat de telefoon kan zijn besmet door het argeloos downloaden of onmerkbaar uploaden van een of andere app, die tot de zogenaamde malware moet worden gerekend. De virusscanner op het mobieltje heeft het even niet gezien, blijkbaar.
Eigenlijk vindt ik dit een affaire die het voor de hand liggend maakt, aangifte te doen bij de politie. Internetfraude of iets dergelijks. Maar laat maar even, want er circuleren net berichten in de media dat de verwerking van elektronische aangiften bij de Nationale Politie een puinhoop is.
Toch jammer, want die malafide SMS-diensten gaan mede hierdoor ongehinderd door met hun praktijken – regelrechte oplichting.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten