vrijdag 8 maart 2013

Burgemeester trekt zich terug op Twitter

‘De raad vroeg er om, dus ben ik op Twitter.’ Zo begon mr. Henri baron de Wijkerslooth de Weerdesteijn, burgemeester van Waalre, op 7 juli 2011 zijn account @bmwaalre. Sindsdien plaatste hij 162 - mondjesmaat dus - tweets, volgt slechts 42 anderen, voornamelijk collega’s en andere bestuurders, politieke partijen en media, waarbij hij zich tamelijk selectief toont: wel Omroep Brabant, niet het Eindhovens Dagblad. De Wijkerslooth heeft meer dan 500 volgers, wat, zeker gezien zijn beperkte activiteit op het sociale medium, best veel is.

Bestuurders doen wel mee op Twitter, maar begrijpelijkerwijs op een terughoudende, om niet te zeggen weinig opzienbarende manier. Dit in tegenstelling tot politici, die er vooral op uit zijn, zichzelf te verkopen. Verwacht dus ook van burgemeester De Wijkerslooth geen belangwekkende mededelingen, ook al is er in Waalre, eufemistisch gezegd, van alles aan de hand, waarbij hij een hoofdrol speelt. Dus blijft het bij tweets als ‘KBO #Waalre viert jubileum 60 jaar. Met 380 leden krachtige vereniging van krasse ouderen, die bijdragen aan sociale kracht van Waalre.’ Of een zogenaamde retweet (BREAKING!) over het behalen van een tweede ster door een Waalres restaurant.

Dezer dagen kwam daarin opeens verandering, doordat de burgemeester reageerde op wat gerust een verkeers- annex bekeuringssoap kan worden genoemd, waarin hem zelf een slachtofferrol werd toebedeeld. In december werd namelijk een groot aantal automobilisten uit Aalst-Waalre en omgeving, onder wie De Wijkerslooth, op de Eindhovenseweg geflitst. Niet een keer maar meermaals, wat zij pas in de gaten kregen toen ze in januari opeens een stapel acceptgiro’s van justitie in de bus kregen. Algemene verontwaardiging: waarom moest dat zo lang duren, nu kreeg men niet de kans, zijn verkeersgedrag aan te  passen.

En nu komt Twitter weer in beeld. @bmwaalre reageerde op een tweet van een inwoner van Valkenswaard, @hiddedijkstra  (met kopie naar collega @bmvalkenswaard): ‘Beste heer Dijkstra, zoals u gezien hebt ben ik ook niet blij met bonnen. Het is een provinciale weg.’

En vervolgens: ‘@hiddedijkstra ik ben graag bereid tot een gesprek, maar u moet uw verwachtingen niet te hoog stellen. Ik heb al met politie gesproken.

- Begrijp dat verkeersboetes eindhovenseweg tot irritatie leiden. Geen gemeentelijke verantwoordelijkheid, maar van politie en provinciale weg

Tenslotte, gisteren:

- Goed gesprek met Hidde Dijkstra over bonnenregen #waalre. Ben bereid over excessen met verkeersofficier te praten.

Tijd voor het ED, er op te springen. De Wijkerslooth: overleg met OM over berg boetes. Het ligt voor de hand, dat de krant verder met de burgemeester over deze activiteit wil praten, maar dat zit haar niet glad. ‘De burgemeester wilde na zijn tweet geen toelichting geven.’

Dat is het sensationele van dit verhaal. Voor het eerst in de geschiedenis trekt een burgemeester zich terug op Twitter.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten