De papieren en andere conventionele media hebben nog steeds weinig kaas gegeten van ICT en internet. De vraag is, of het ooit wat wordt tussen die fossielen en de nieuwe informatietechnieken.
Neem nou het verschijnsel RSS: Really Simple Syndication, door Wikipedia vertaald in: eenvoudige gelijktijdige publicatie. Nou, vooruit, het valt ook niet zo gemakkelijk in het Nederlands samen te vatten. Misschien is dat ook wel de oorzaak dat RSS bij de gemiddelde internetter na jaren nog niet echt is aangeslagen, terwijl het toch zo’n efficiënt middel is, om een groot aantal door jezelf uit te kiezen websites dagelijks op de voet te volgen, zonder dat het nodig is, die sites daarvoor een voor een op te roepen.
Eerst maar eens het zoveelste misverstand, dat vandaag door de Wegener kranten wordt geventileerd. In een artikel is sprake van RSS als ‘een softwareprogramma dat zorgt voor updates van websites’.
Dat is RSS helemaal niet. Wat dan wel? Het is een protocol, waarvan de code, de zogenaamde feed, door eigenaren van websites beschikbaar wordt gesteld en die de gebruiker naar zijn harde schijf kan kopiëren, om hem vervolgens in een reader te plaatsen. Start je die reader dan toont die met een enkele regel en in de marge vaak ook minstens een samenvatting van nieuwe berichten die op genoemde website zijn verschenen. Het lijkt ingewikkeld, maar dat is het helemaal niet.
Hoe herken je RSS-feeds? Door een icoontje als hiernaast afgebeeld. Dit icoontje is nog actief ook. Klik je er met de rechter muisknop op, dan krijg je onder meer de optie ‘Linkadres kopiëren’. Doe je dat dan gaat de vereiste code naar het klembord van je intern geheugen. En nu zou de reader in actie moeten worden gebracht.
Er zijn tal van mogelijkheden, onder meer van Google, maar ik gebruik al jaren het programma Feedreader van een Letse softwareontwikkelaar, dat je hier gratis kunt downloaden. Eenmaal geïnstalleerd, moet je Feedreader dus met feeds ‘vullen’. Als eerste kun je dus het linkadres dat inmiddels op je klembord staat (http://http//www.hhbest.nl/index.php/feed/) naar Feedreader overbrengen. Je kunt, als in Verkenner, mappen aanmaken, bv Kranten, Downloads, Nieuwssites etc., waarin je die feeds kunt ordenen.
Stukje Feedreader
Feedreader is zeer gebruiksvriendelijk en update zijn ‘inhoud’ automatisch bij opstarten (wat ik dus consequent gelijk met de
computer laat doen) waardoor je onmiddellijk een overzicht krijgt van wat het internet, jouw internet, ‘vandaag’ allemaal te bieden heeft.
Je kunt feedlijsten naar hartenlust importeren en exporteren, bv van en naar je smartphone of tablet.
Kortom einde van de chaos en van het ruige internetbos, waardoor je de bomen niet meer ziet.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten