Heer geef ons een romantische paus. Zo een als Joannes XIII, die een echte herder was en die dus nooit d’n os en d’n ezel uit de stal van Bethlehem zou hebben gejaagd, maar die bleef geloven dat deze dieren het Kindje met hun asem verwarmden. Het mag gerust weer een Duitse paus zijn, als het maar geen bleke, boeken schrijvende kamergeleerde is die pretendeert alles van Jezus te weten, maar verder weinig meer te berde weet te brengen dan ‘ophouden met vechten’ en zich ingraaft in de wetenschap.
Geloof en wetenschap zijn water en vuur. Je gelooft of je weet (zeker) zo is het altijd geweest.
<- Pauselijke prullenmand. Tekening Ben van Kempen.
En het voordeel van het geloof was, dat men daarin, enkele uitzonderingen daargelaten, zo ver kon gaan als men zelf wilde. Menige paus heeft dat in praktijk gebracht, bij voorbeeld door zijn kudde voor te houden, dat Jezus uit een maagd is geboren – het feit dat ook de heer Ratzinger nog aan dat laatste vasthoudt, bewijst dat hij hybride is, wankelend tussen geloof en wetenschap.
Zondag (6 januari) is het weer Driekoningen. Dit is wat de paus ervan ‘weet’:
‘Toen Jezus geboren was in Bethlehem in Judea, tijdens de regering van Herodes, kwamen er magiërs uit het Oosten in Jeruzalem aan. Ze vroegen: ‘Waar is de pasgeboren koning van de Joden? Wij hebben namelijk zijn ster zien opgaan en zijn gekomen om hem eer te bewijzen.’ (Mattheüs 2,1-2).
Daar heeft men dus later drie koningen van gemaakt: Caspar, Melchior en Balthazar De laatste was zwart en daar heeft goddank nog niemand tegen geprotesteerd. En, mijnheer Ratzinger, hun relikwieën bevinden zich in uw Duitsland, in een schrijn in de Dom van Keulen! Prachtig toch? Da’s pas geloven. Moeten die koningen nu ook al in uw prullenmand?
Als wij de kerststal opzetten, dan plaatsten wij die drie koningen er ‘n eindje vandaan en elke dag die verstreek tussen Kerstmis en 6 januari mochten de beeldjes, de geschenken, goud wierook en myrrhe in de handjes, ‘n paar centimeter dichterbij komen.
Zo eenvoudig was dus ons geloof en zo romantisch. Daardoor kon het ook zo lang overeind blijven.
Meer over Joannes XXIII, ofwel Angelo Roncalli op InfoNu.nl
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Helaas was ook Joannes 23 een paus van de roomsche kerk en daarmee verdacht.
BeantwoordenVerwijderenNou, ik noemde Roncalli niet voor niets, omdat-ie volgens mij boven elke verdenking verheven is.
BeantwoordenVerwijderenHij was persoonlijk misschien een sympathieke bal, maar je wordt natuurlijk geen paus (en blijft het een poosje) als er ook maar dát in de sfeer van de vigerende visie op rechtzinnigheid op je aan te merken valt. Hem viel ook de 'genade van de tijdige dood' ten deel, omdat hem tot dan toe niets gevraagd werd over abortus, euthanasie, homoseksualiteit, het celibaat en de ook onder hem wijdverbreide neiging tot kindermisbruik onder zijn vakbroeders.
BeantwoordenVerwijderenEen redenering, waar ik natuurlijk ook achter sta. Maar misschien was hij - terwijl de door jou genoemde problematiek nog zo goed als buiten beeld was - zijn tijd te ver vooruit. In elk geval zijn z´n bedoelingen niet geëffectueerd. Zelfs de kwalificatie 'sympathieke bal' zou hij trouwens wel hebben gewaardeerd.
Verwijderen