De viool van de Japanse topvioliste Yuzuko Horigome, een Guarneri del Gesu uit 1741, ter waarde van een miljoen euro, is door de douane op de luchthaven van Frankfurt in beslag genomen, omdat ze het instrument niet had aangegeven bij haar aankomst in de Europese Unie. Horigome, ook niet de eerste de beste, ze won in 1980 de Koningin Elizabethwedstrijd, reist al jaren met de viool Europa in en uit. Ze zou nu 190.000 euro moeten betalen om haar lieveling terug te krijgen.
Wat waren de tijden ver voor de Europese Unie toch veel eenvoudiger. Mijn vader, Henri t’ Sas, die voordrachtkunstenaar was <- reisde met zijn luit regelmatig naar het buitenland. Dat ging altijd met de trein, via Roosendaal. Daar kwam de douane dan in de coupĂ© 's. Vroegen ze eens aan mijn vader over het harde, wel anderhalf meter lange etui waarin de twaalfsnarige luit zat: 'Wat zit daar in'.
'Dat is een luit en daarmee sta ik geregeld op de planken.
'Ja, dat kunde nou wel zeggen, maar maak die kist toch maar es open.'
Komt het ding te voorschijn, met aan het eind, waar de stemsleutels zaten, de kleurige linten die onze troubadour bij verschillende gelegenheden ter onderscheiding en extra beloning had gekregen.
Nog was het wantrouwen niet geweken, ook al was het instrument duidelijk hol, dus: 'Speul d'r maar es wat op.'
En zo geschiedde. Gaf mijn vader in die volle coupé een van zijn succesnummers ten beste.
Dik applaus, ook van de douane: 'Goed, pak maar weer in!’
Geen opmerkingen:
Een reactie posten