Het gepruts met draadjes beu, heb ik drastische maatregelen genomen voor een ongestoorde en duidelijke ontvangst van mijn nieuwsradio’s: Radio 1 NL en BNR. Die oplossing is: internetradio.
Voor wie behoefte heeft aan de voorgeschiedenis, men weet dat in juli mysterieusgewijs op één dag twee zendmasten, in Lopik (de belangrijkste) en in Smilde, in de fik vlogen. Sindsdien is het, met name wat betreft de etherontvangst van de nieuws- en sportzender van de publieke omroep, althans in de regio Eindhoven, huilen met de pet op. Het marginaal politiek gepruttel daarover in de kamercommissie Telecom leidde tot niet meer dan de bijna schaamteloze opmerking van minister Verhagen (EZ) dat het een ‘kwestie van private partijen’ is. Schaamteloos, omdat daarmee is erkend dat de privatisering van allerlei vitale diensten ons alleen maar ellende heeft gebracht.
Ook de Brabantse regionale overheden worden intussen koud noch warm van het probleem. Radio is, om het maar weer eens eigentijds te zeggen, niet sexy genoeg. Je kunt er niet met je kop op verschijnen. En er wordt toch ‘niet naar geluisterd’. Behalve door mij dan en een enkele vriend of buurman. (Mijn maandelijkse gesproken column voor Omroep Best kan gevoeglijk als geklets in de ruimte worden opgevat.)
Van mij mogen ze die zendmasten nu slopen. Want de drastische maatregel, waarover ik het in de aanhef van dit stukje had, is de aanschaf van een internetradio. Die garandeert een vlekkeloze ontvangst van een keuze uit pakweg duizend zenders over, ongelogen, de hele wereld. Elck wat wils. Als hier in huis wordt gepoetst of gebridged, zet ik tot algemeen genoegen de sixties en seventies op, waarvan het aanbod in ruime mate voorhanden is. In Nederland is vooral de AVRO sterk in het aanbod van de meest uiteenlopende muziekgenres.
De internetradio maakt in huis deel uit van het WiFi-netwerk en betrekt dus zijn signaal van de router, die ook het wereldwijde web aan twee laptops en een tablet doorgeeft. In principe kunnen de computers de radio- en tv-zenders ook ontvangen, maar ja, zo’n ding zet je niet zo gauw met toegevoegde boxjes op je nachtkastje. Voor wie dit allemaal nieuw is: ga eens naar de website TuneIn, dan kan je het zelf ervaren.
Het inregelen van een losse internetradio vergt eenzelfde soort handigheid als nodig voor het inrichten van een thuisnetwerk, maar hoe dan ook, het loont ruimschoots de moeite. Ze zijn nog niet goedkoop (zeker meer dan 100, eerder 150 euro) en menige fabrikant is nog zoekende naar het ideale design, maar het is niet moeilijk te voorspellen: dit is de toekomst.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten