woensdag 30 november 2011

De waarde van Hoogervorst

Hoe hoog moeten we een waarschuwing inschatten van Hans Hoogervorst? Zoals voor de Commissie De Wit: ‘Banken over de hele wereld zijn nog steeds zo krakkemikkig gefinancierd en nemen nog steeds zoveel risico dat het financieel systeem zomaar als een kaartenhuis in elkaar kan storten,’ zei hij volgens de Wegener kranten. Klinkt dat toch niet ‘n beetje als spuit elf geeft ook nog modder, of als ‘wij waarschuwen China voor het laatst’?

Zeg nou zelf, H.H. vráágt er gewoon om, te worden gemaand, ‘n toontje lager te zingen – de VVD-er die in de Tweede Kamer, eerder dan Wilders, de vergrovingstrend zette door tegenover de oppositie een kotsgebaar te maken, de man ook die als Minister van Volksgezondheid, ons als afnemers van de zorg de das heeft omgedaan met nieuwe regels voor het declareren door ziekenhuizen en klinieken.

Wel eens gehoord van de DBC-regeling? Die afkorting staat voor Diagnose Behandeling Combinatie. Voor de precieze werking ervan verwijs ik gemakshalve naar Wikipedia. Maar wat je daar niet zult vinden, is de zekerheid dat die regeling ongestraft is te misbruiken. Ik ken een geval van een patiënt die een arts raadpleegde als  homeopaat en contant betaalde. Vervolgens zette die arts de pet op van reumatoloog. De financiële afwikkeling van dat consult in een praktijk achter een reformwinkel verliep heel anders:  Er kwam namelijk van een of andere stichting in het midden des lands een rekening van 632 euro’s voor twee consulten wegens DBC.

De zorgverzekeraar heeft op verzoek van de patiënt uitgezocht of dat wel kon. De uitslag was: ‘Wij staan met de rug tegen de muur’. Oeps! Klein maasje in de door Hoogervorst geëntameerde wet.

De vraag is, kan het hem wat schelen? Ondenkbaar voor een voorzitter van de Autoriteit Financiële Markten, over wiens salaris van 470.000 euro ooit kamervragen zijn gesteld. Nooit meer iets van gehoord natuurlijk. Gewoon de vinger in je keel steken en het gaat vanzelf over.

Zo’n man heeft ons over de financiële toestand in de wereld niks te waarschuwen.

2 opmerkingen:

  1. Een woordvoerder van de betrokken zorgverzekeraar mailt naar aanleiding van dit stukje:
    Wij zitten ook niet stil, wij zijn ook niet tevreden over de declaratiewerkwijze in de afgelopen jaren.
    Alle zorgverzekeraars en de NZa werken nu samen en zijn bezig om deze stichting in het midden van het land “aan te pakken”.

    BeantwoordenVerwijderen