woensdag 12 oktober 2011

Wiegel solliciteert bij PvdA

Hans Wiegel, oud-minister en VVD-prominent in betrekkelijke ruste, solliciteert naar een adviseurschap bij de op sterven na dood zijnde PvdA.

Anders dan zo valt zijn column in De Pers vandaag niet te interpreteren. En passent etaleert de zelfbenoemde staatsman zijn persoonlijke wapenfeiten, zoals het destijds ‘uitschakelen’ van VVD-concurrent DS70 ‘op haar rechterflank’.

Naar aanleiding van de recente incidenten binnen de voormalig socialistisch gevederde partij, verstrekt Wiegel alvast een voorschot: ‘De partijvoorzitter in de Eerste Kamer moeten een drie-eenheid met de aanvoerder in de Tweede Kamer zijn. Een falanx.’

‘De PvdA moet weer terug naar haar roots', zo luidt het understatement van de VVD-er, maar hij weet dat wel te nuanceren: ‘Haar sociaal-democratisch fundament weer opbouwen en eigentijds vertalen.’ En hij noemt daarbij vijf hoofdpunten, intussen afrekenend met de ‘reacties van de PvdA op de harakiri van voorzitter Ploumen’. Die zijn ‘van een grote knulligheid’.

Wiegel noemt ook het roepen om de komst van Lodewijk Asscher (Amsterdams wethouder, voor wie hij bewondering zegt te hebben) naar Den Haag ‘ontijdig en beschadigend’.

En dan besluit hij: ‘Misschien moet de PvdA achter de schermen maar eens een goede adviseur van buiten aantrekken.’

Het is duidelijk: Hans Wiegel laat er met zijn betoog geen twijfel over bestaan dat hij die adviseur zou kunnen zijn.

1 opmerking: