vrijdag 19 augustus 2011

Poten af van de populier

Poten af van de populier. Kappen mag, als er de rot in komt, maar daarna weer poten. Op dit weblog, immers een zijstraat van hhBest.nl, hoort de benaming populier trouwens niet thuis. Te Best spreekt men van oudsher over de Kanidas. Ze staat hier als cultuurhistorisch object  in zo hoog aanzien, de Canadese populier, dat er zelfs een zorgcentrum naar is genoemd.kanidassen_960x1280
Populieren (Kanidassen) langs de laatste zandweg van de buurtschap Aarle (Best)

Is de populier dan bedreigd? Ja. Hoezo? Economische onwaarde, nu er nauwelijks meer klompen en zeker geen lucifers meer van worden gemaakt. Het middeleeuwse voorpootrecht, waardoor de boeren kanidassen in de openbare wegberm voor hun erf mochten planten is in Best in de jaren zestig van de vorige eeuw afgeschaft. Als leverancier van productiehout heeft de boom afgedaan.

Maar het populierenlandschap is karakteristiek voor de Meierij van ‘s-Hertogenbosch. Wie de A2 volgt, kan er links of rechts kijkend, van genieten. Vandaar dat er zelfs een Stichting Populier bestaat, die de ontwikkelingen met argusogen volgt. De populier heeft namelijk ook uitgesproken tegenstanders, die het maar een saaie boom vinden. De nrc.next, tuk op trendgevoeliige zaken, wijdde er zellfs een coverstory aan, onder de bij die krant blijkbaar onvermijdelijke Dungelse kop Live fast, die young. Waarmee het kleinkind van NRC Handelsblad wil zeggen dat de populier een snelgroeier is, die na ‘n jaar of vijftig aan het eind van z’n  latijn is.

Het verhaal komt erop neer dat de populier als siergewas uit is. Daar wordt een aantal oorzaken van opgesomd, zoals het al te kwistig planten van de slanke soort op ongezellige plaatsen als industrieterreinen en benzinestations. Maar ach, wat nu uit is, raakt straks weer in. En de populier saai? Laat me niet lachen. De manier waarop de krant het beroemde gedicht van Marsman Denkend aan Holland interpreteert, is ronduit een lachertje: ‘Rijen ondenkbaar/ ijle populieren/ als hooge pluimen/ aan den einder staan’. De dichter roept niet direct het beeld op van een machtige woudreus, schrijft ene Jaap Proost. Moet dat dan? Marsman zou de boom eerder neerzetten ‘als een stel kleurloze kantoorklerken’ bij een bushalte. Hij draait zich om in z’n graf.

Voor alle zekerheid nog even José de Bresser gebeld, bewaakster van het cultuurhistorisch erfgoed Aarle. Vraag: Heeft de gemeente Best vorig jaar na het kappen van die kanidassen aan de Kapelweg, nieuwe geplant? José: Jazeker! Alleen waar straks een woonwijkje moet komen, hebben ze ook eiken en essen gepoot.

Oké. Zijn we gerustgesteld. Voorlopig.

Zie ook de podcast ‘De Verhalen bij de Stenen’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten