maandag 15 augustus 2011

De auteursrechtensoap

De worsteling tussen Apple en haar concurrenten om de patentrechten op specificaties van de I-padiPad draagt meer en meer de kenmerken van een soap. Het is alleen te hopen dat de consument er beter van wordt en daar ziet het, althans op de zeer korte termijn, nog niet naar uit. Er zijn namelijk nogal wat ondernemingen – niet in de laatste plaats kranten als de NRC -  die zich met huid en haar aan de monopolist Steve Jacobs hebben overgeleverd en schaamteloos aan koppelverkoop doen: gratis iPad bij een abonnement. Bezint voor gij begint, oftewel reken en vergelijk voordat je er in trapt. Daarbij komt het merkwaardige kuddegedrag van de consument, die om redenen van hyperige aard niet met iets anders in de hand wil worden gezien dan met een iPad. Ik wil daar niet bij horen. Een markteider – en dat is Apple momenteel op haar terrein – krijgt al gauw de onhebbelijkheden van een dictator. De duvel schijt altijd op de grootste hoop (in dit geval op het grootste beursgenoteerde bedrijf ter wereld), maar ik ben de duvel niet.

Op de Belgische website Datanews las ik een uitleg van de advocaat Paul Maeyaert, gespecialiseerd in intellectueel eigendom, waar het bij het gekissebis tussen Apple en Samsung over de gelijkenis tussen de iPad en de Galaxy Tab 10.1 om gaat. Om de algemene indruk. Lijkt de Samsung qua vormgeving teveel op de Apple of niet? Een Duitse rechter vindt van wel en heeft de Samsung daarom voor de hele Europese Unie ‘verboden’, behalve voor Nederland want daar vechten de twee fabrikanten hun ruzie nog eens apart uit.

Uit het verhaal van Maeyaert had ik begrepen, dat het zogenaamde ‘modelrecht’ in de Europese Unie nog geen tien jaar bestaat. Met verbazing las ik dan ook in de NRC, dat de Amsterdamse diamantair Joseph Asscher al in 1902 zijn achthoekige manier van slijpen liet patenteren: de zogenaamde Royal Asscher Cut. Met dat modelrecht lijkt de EU dus het wiel opnieuw te hebben uitgevonden. Maar dit even terzijde.

Is Apple trouwens niet op weg naar een Pyrrhusoverwinning? Dat zou je gaan denken, als je ziet, hoe de concurrentie – en niet alleen Samsung – op de tabletmarkt in de weer is. Tablets, dat zijn dus van die dunne computertjes, waarmee je op de bank of op het strand e-books en digitale versies van kranten kunt lezen, mailen, bellen, ja wat eigenlijk niet? Computerbladen houden de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en laten niet na, de kwaliteiten van de nieuwkomers met die van de I-Pad te vergelijken. De wedloop is nog in volle gang, waarbij Apple de hete adem in de nek voelt van…. Google’s open source besturingssysteem Android. asus_eeepad_transformer_495x392_523x480Zo kwam het, dat een recent nummer van Computer!Totaal de 
iPad weliswaar nog als koploper kwalificeerde, maar de EEE-pad Transformer van Asus (Android!) als uitstekend alternatief tipte. Die Asus lijkt weer sterk op de Samsung, met dit verschil – ook met de iPad – dat ze voor dezelfde prijs leverbaar is met een los toetsenbord, waar het aanraakschermpje simpel in geklikt kan worden. Daardoor wordt het het apparaat getransformeerd tot een mini-notebook. Dat toetsenbord heeft ook nog eens ‘n eigen accu.

Je raadt het al: ik heb dat ding gekocht, in de wetenschap dat er voor Android nog minder apps (kleine, maar soms belangrijke programmaatjes) zijn dan voor de iPad. En ook in het besef, daardoor meer in de greep te komen van Google. Voelt dat niet onprettig? Ach, of je nu door de kat of door d hond gebeten wordt, en het belangrijkste voor mij is, dat ik met die EEE-pad uitstekend uit de voeten kan. Bovendien zei een vriend, die zich nog steeds ‘oriĆ«nteert’ op een  tablet, dat hij Asus altijd als een B-merk had beschouwd. Dat was, in het licht van al het voorgaande, een extra stimulans.

Zie ook: Vals spel van Apple?

1 opmerking:

  1. Interessant bericht op Tweakers.net: http://tweakers.net/nieuws/82412/android-verdubbelt-marktaandeel-in-nederland-binnen-een-jaar.html

    BeantwoordenVerwijderen