De media zien steeds vaker aanleiding, doodgewone, traditionele feesten als nieuws aan te kondigen. Vanmorgen was 11/11 (‘opening van het carnavalsseizoen’) in het zuiden zelfs een onderwerp in het nieuwsbulletin van 8 uur op Radio 1. De website van de Volkskrant maakt er ‘n heel verhaal van, waarbij Sint Maarten (eveneens 11 november) niet over het hoofd wordt gezien. Tip: op 22 november is het Sinte Cecilia, patrones van de muzikanten en koorzangers, in Brabant te vieren met worstenbrood. (<- foto Wikipedia)
We komen er hier in Noord-West Europa nog genadig af: hoe meer naar het zuiden, hoe meer ‘kerkelijke feesten’, die gepaard gaan met een vrije dag. Allerheiligen bij voorbeeld (1 november), dat laten de Spanjaarden zich niet afpakken.
Los van die feesten – Sinterklaas en Kerst zijn alweer nakend en dat zal ons straks zeker worden ingepeperd – willen ook doodnormale seizoensverschijnselen nogal eens de voorpagina’s halen, zoals het vallen der bladeren en het neerdwarrelen van het eerste sneeuwvlokje. O, ik vergat nog het planten van de bloembollen en de eerste en de laatste schooldag. Niet zelden worden lezers aangespoord, dit soort ‘gebeurtenissen’ onmiddellijk te fotograferen en onverwijld naar de krant te sturen.
Straks is er geen plaats meer voor echt nieuws.
Wat vind jij dan echt nieuws? Het beleven van de seizoenen maar ook het vieren van traditionele feesten is toch iets heel essentieels (lees: "echts") in ons bestaan en ik vind het uitstekend om daar aandacht aan te geven in plaats van enkel aandacht aan dingen die in Verweggistan (dat kan al zijn in Den Haag...) gebeuren waar we totaal geen binding mee voelen.
BeantwoordenVerwijderenHa ha, dan kan ik je een abonnement op Libelle aanbevelen.
VerwijderenDie herhalen jaar in jaar uit dezelfde artikelen in een nieuw jasje zoiets als in het boek "lijmen het been" van Willem Elsschot. Ik hoef nergens meer een abonnement op sinds echte mensen echte dingen schrijven op hun blogs. Dat vind ik nieuws.
VerwijderenHahahahaha, dat is nou precies wat ik met mijn column bedoel. En...'echte dingen op blogs'...het begint steeds meer op een Droste-effect te lijken. Overigens wat ik ook nog had kunnen opmerken: Franse regionale kranten maken van elke bruiloft in een dorp een groepsfoto! Je snapt dat ik van harte hoop, dat onze kranten zich vrijwaren van dit soort lezerslokkertjes en -bindertjes. Gebruik ik toch weer verkleinwoorden, wat ik eigenlijk niet wil.
VerwijderenO ja. Dat is verschrikkelijk, sinds wij hier wonen ( 4 jaar) heeft Igor wel 6 keer in la Montagne ( de regionale krant) gestaan! Een keer met een zelfgeschreven gedicht, iets met school, met een uitje met de naschoolse opvang met de judo en met een schildercursus hier in het dorp. Allemaal groepsfoto's! Op 11 november is er weer een foto van hem gemaakt bij het monument tijdens de herdenking van de Armistice. Igor in de houding in uniform met het brandweercorps, sinds september is hij bij de jeugdbrandweer. Zal ook wel in de krant hebben gestaan, we kijken niet eens meer....
BeantwoordenVerwijderenDit zijn dus pure lezersbindertjes, die natuurlijk ook averechts kunnen werken. In de jaren 70 gold bij De Stem in Breda de vuistregel: 'Iedere abonnee heeft het recht, eens in z'n leven in de krant te staan'. Maar je kunt op dit punt ook overdrijven.
BeantwoordenVerwijderenMee eens
VerwijderenOok vegen herfstbladeren 'nieuws': http://www.bndestem.nl/regio/breda/dode-bladeren-in-beverweg-breda-geveegd-1.3425443
BeantwoordenVerwijderenOok leuk: www.libelle.be/winterfair
BeantwoordenVerwijderen