woensdag 12 mei 2010

Vuil spel

Politiek is smerig. Dat uitgerekend een maand voor de verkiezingen publiekelijk wordt dat Jack JSF met zijn secretaresse van bil is gegaan, respectievelijk gaat, kan natuurlijk geen toeval zijn.

Echt mededogen zag ik bij de VVD-er Teeven, die voor de camera zei: ‘Dat had mij ook kunnen gebeuren.’

‘Pardon?’ reageerde de camera gretig. ‘Nou ja, iedereen,’  lachte Teeven. Einde gesprek.

Heel wat anders dan het ongemakkelijke gedraai van Jacks partijgenoot Maxime Verhagen rond ‘de problemen in de privésfeer van De Vries’ bij Pauw en Witteman. Daar werden wel vragen gesteld over het waarom van het niet aftreden van Balkenende’s vriend als (demissionair) staatssecretaris van defensie, maar ik miste toch des Pudels Kern, namelijk het feit dat Jack het deed met een ondergeschikte (die inmiddels, mede door bemoeienis van de vriend voornoemd, aan zijn gezag is onttrokken).

Vreemdgaan mag dan in de ogen van de gemiddelde christen, tot verdriet van onder anderen de paus, niet meer tot de naar het hellevuur leidende doodzonden worden gerekend, volgens de normen en waarden van Balkenende c.s. kan dokter en patiënt, baas en personeelslid, kapitein en soldaat, onderminister en adjudant absoluut niet.

Hier is dus, terecht of niet, de mantel der liefde uit de kast gehaald.

In mijn herinnering is de enige en laatste sexueel getinte affaire die tot het aftreden van een minister heeft geleid, die van de
VVD-er Sydney James  van den Bergh, die  in 1959, koud minister van defensie zijnde, een bontmantel schonk aan een op scheiden staande vrouw.

Op de website Alles Op Een Rij, waar sinds Sydney nog 12 gevallen (tot en met Ayaan Hirsi Ali in 2006) worden gemeld van tot aftreden gedwongen bewindslieden en kamerleden, komt toch een iets spannender verloop tot uiting. Daar wordt namelijk wijlen het VVD-kamerlid Theo Joekes geciteerd die de ware reden zei te weten. 

De vrouw in kwestie zou een Amerikaanse zijn geweest en Van den Bergh zou haar kind hebben meegenomen naar Nederland, wat volgens Amerika werd beschouwd als kidnapping. De moeder was immers nog niet gescheiden. Van den Bergh zou dus volgens Joekes, minister van Defensie of niet, bij het betreden van Amerikaanse bodem terstond zijn gearresteerd.

1 opmerking: