woensdag 10 oktober 2012

Laat Nationale Ombudsman gerust politiek dier zijn


Het aankomende VVD-talent in de Tweede Kamer Pieter Litjens gaat er vandaag in zijn maidenspeech meteen tegenaan. Hij wil de Nationale Ombudsman, Alex Brenninkmeijer, de les lezen omdat die 'te politiek' in de weer zou zijn. Litjens heeft alvast een voorschotje genomen via een gesprek met de Haagse redactie van de GPD, die er melding van doet in onder meer de Wegener dagbladen. Jaja, nieuwkomer Litjens heeft z'n selfpromotion alvast goed voor mekaar.

Het Nederlandse volk heeft de afgelopen jaren kunnen constateren, dat het mikpunt van de VVD (naam ooit afgeleid van Vrijheid en Democratie) het niet gewoon is, een blad voor de mond te nemen. Brenninkmeijer - door de Tweede Kamer onlangs weer voor zes jaren benoemd - is er de man niet naar, het spreekwoord Wiens brood men eet, wiens woord men spreekt op zichzelf van toepassing te verklaren. Benoemen is hier niet hetzelfde als inpakken.

Een criticus van de overheid, en dat behoort een ombudsman te zijn, kan niet om de politiek heen. Sterker nog, hij dient zich bij voorbaat te wapenen tegen de machinaties en de leugenachtigheid van de politiek, die de machteloosheid van de burger, eenmaal de verkiezingen achter de rug, mede bepalen. Het moet niet zo zijn dat die 'overheid', immers gedragen door de dames en heren  politici, op dat punt onkwetsbaar is.

Brenninkmeijer mag dan in de ogen van Litjens (teveel) een politiek dier zijn, het nieuwbakken kamerlid heeft wat dat betreft en aangaande het functioneren van de democratie nog heel wat te leren.

De vergelijking met de controlerende functie van de vrije pers dringt zich op. Die heet al gauw 'links' of 'niet objectief' als haar kritisch functioneren niet in de kraam van 'de politiek' past. Moet de Nationale Ombudsman zich van de VVD soms gedragen overeenkomstig de bij haar zo geliefde Telegraaf?

Gelukkig is de VVD nog steeds niet de hele Kamer. Laat die toch vooral de strikte onafhankelijkheid van de ombudsman bevestigen en niet luisteren naar het geraaskal van ene Pieter Litjens.

1 opmerking:

  1. Intussen heeft de PVV zich achter het standpunt van de VVD geschaard. Ze beginnen steeds meer op elkaar te gelijken.

    BeantwoordenVerwijderen