maandag 26 oktober 2009

Koe in het verdomhoekje

Ter gelegenheid van de veertigste verjaardag van de Club van Rome, probeert het Planbureau voor de Leefomgeving (alweer een planbureau) ons het leven zuur te maken met de mededeling dat 'vleesconsumptie tot honger, verlies aan biodiversiteit en klimaatverandering leidt'. Jaja. Vanwege de koeienscheten zeker. Alsof die niet al miljoenen jaren aan het ruften zijn. Sommige van hun scheten, in Egypte met name, worden zelfs als heilig beschouwd.

charolais_brenazetNou zó simpel ligt het natuurlijk ook weer niet. Het PBL legt – volgens een voorpublicatie in de Volkskrant van zaterdag – uit dat vleesconsumptie een te groot beslag legt op de wereldwijde landbouwgronden. En dan komt er een verhaal, dat 80% van die weiden wordt gebruikt om slechts 15% van van de caloriëen in ons voedsel te produceren. Vooral runderen zijn wat dat betreft inefficiënt.

De koei heeft het weer gedaan. Zag ik net zondagmiddag tot mijn visuele vreugde dat veehouder K. te Oirschot zijn 90 zwartbonte memmen nog eens even lekker door zijn grazige weiden liet dartelen, voordat de winter toeslaat; ondertussen met zijn nieuwe poepschraper (die straks ook sneeuwschuiver kan zijn) de stal uitvegend.

Gun die koeien toch hun eeuwenoude multifunctionaliteit van vlees- en zuivelfabriek. Tekort aan grond? Laat me niet lachen. In Frankrijk moet je tegenwoordig honderden kilometers rijden, naar Auvergne of zo, om weer eens een rund in de wei te zien. En dat charolaisvlees, dat is verdomde lekker. Mag ik daar, van dat planbureau maar 10 gram per dag van eten?

Ga toch gauw aan de pompoensoep, jullie.

1 opmerking:

  1. Omdat Sante beweert, dat het hem niet lukt, zijn reactie hier te plaatsen, plak ik 'm uit http://hhbest.tboek.nl :
    Haha, ouwe vleeseter, maar helaas klopt het verhaal wel. Dat over die koeien in Frankrijk is net zoiets als dat verhaal van de man die bij een bezoek aan de toenmalige DDR aan de gezichten van de mensen in de tram zag dat zij gebukt gingen onder de dictatuur -- terwijl die tramgezichten ook in de ernstigste democratieën universeel zijn.
    Als je alleen al bedenkt dat tegenwoordig van alle geslachte vee ongeveer veertig procent in de vuilnisbak gaat, en dat voor het onderhouden van de Hollandse veestapel in hoog tempo het Amazonewoud wordt vernietigd, dan ga je misschien ook een DDR-tramgezicht trekken.

    BeantwoordenVerwijderen