dinsdag 15 september 2009

nrc.next omarmt het Engels definitief

Het is zover, nrc.next, de populaire ochtendeditie van NRC Handelsblad, heeft het Engels als voertaal definitief omarmd. Vanmorgen afficheert ze haar benadering van Prinsjesdag met de kop Being Wouter Bos.

Hoeveel abonnees zullen dit blijven slikken? Ik ken mensen die inderdaad uit principiële overwegingen aangaande de taal, een abonnement op die krant weigeren.

next

nrc.next heeft een nogal voor de hand liggend rubriekje met de naam next question. Onlangs stelde iemand  de retorische vraag: Waarom heet deze rubriek niet gewoon ‘volgende vraag’?

Het antwoord, beginnend met ‘Dat is simpel’ van mede-oprichter Gijsbert van Es hoef ik hier niet weer te geven. Interessanter is dat op de vraag waarom de krant nrc.next heet.  Dat antwoord eindigt met de klapper: ‘Natuurlijk, een mooi Hollands (sic!) woord, daar hebben we als eerste naar gekeken, want daar genieten we zelf ook het meest van.’ (Wat ‘n huichelarij, tSs.)  ‘Probleem is dat ze al gauw een spruitjesgevoel opwekken.’

Dat weten we nu dus. Wie in Nederland Nederlands spreekt, wekt volgens nrc.next een spruitjesgevoel op. Regelrecht verraad van de moedertaal.

Er is maar één oplossing: een gedwongen integratiecursus en anders oprotten.

5 opmerkingen:

 1. De kop 'Being Wouter Bos' en de illustratie vormen samen een knipoog naar de film 'Being John Malkovich' waarin een poppenspeler langzaam de macht over zijn eigen leven verliest.
  Iedereen die de film kent, en die ziet wat er de laatste jaren met Wouter Bos gebeurt, snapt de overeenkomst en de ironie.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Geweldige vondst, zelfs dat het nogal elitair is om het zo te brengen, zij nrc.next vergeven, maar het doet niets af aan mijn bezwaar tegen die 'verengelsing' van onze media, nrc in het bijzonder.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Guido, daar moet ik me toch achter Rob scharen. Ik ben het weliswaar me je eens dat nrc.next onnodig veel Engels gebruikt, maar een beetje een beroep doen op de intellectuele bagage van de lezer mag toch ook wel. Dit is zo'n gelegenheid. Laat De Tel en de Vk maar egalitair zijn, als wij maar af en toe een beetje elitair mogen blijven.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik denk dat hier niemand van mening verschilt met wie dan ook. Ik ben het dus eens met Rob, met jou en met mezelf.

  BeantwoordenVerwijderen