dinsdag 23 juni 2009

Krantentoeslag bij internet? Ammehoela!

commissie_brinkman

Dit wordt de meest besproken passage uit het rapport van de Tijdelijke Commissie Innovatie en Toekomst Pers (Commissie Brinkman), vanmorgen aangeboden aan minister Plasterk van Onderwijs Cultuur en Wetenschappen (OCW):

'Voorts adviseert de commissie om verdere stimulering van innovatie in de journalistiek en de journalistieke productie en exploitatie tijdelijk te bekostigen uit een opslag van enkele euro's per jaar op de kosten van de internetaansluiting voor de Nederlandse huishoudens.'

Ooit waren kranten een goudmijn en groeiden uitgeverijen uit tot internationals (Elsevier, VNU). Pure handel waarbij de ideeƫle taak van de krant hooguit als 'n soort schaamlap fungeerde. De identiteit van tientallen kranten werd schaamteloos prijsgegeven door fusies en liquidaties (wat ongeveer hetzelfde is) teneinde de winst te vergroten. Allemaal vrije marktwerking. De overheid stond erbij en keek er naar.

Vrije marktwerking, dat is wat nu ook gebeurt. De producent produceert, de consument consumeert. En die consumptie verschuift, wat weer aanleiding geeft tot verdere sanering, waarbij - dat is de laatste ontwikkeling - de ene nieuwsdrukkerij na de andere wordt gesloten.

Ooit gold het adagium: 'De lezer krijgt de krant die hij verdient', een stelling die je kon omkeren: de krant bestaat bij de gratie van z'n abonnees. Desondanks werden die abonnees als zakken appelen verhandeld, zonder dat ze daar ook maar iets aan konden veranderen. Moet de Nederlandse burger - abonnee of niet - daar nu op worden aangeslagen?

Ammehoela!

3 opmerkingen:

  1. Komt nog bij dat geen enkele regering met zijn klamme poten van dit soort 'doelbelastingen' af heeft kunnen blijven. Voor je het gezien hebt is het geld verdwenen in de aflossing van de staatsschuld of de oorlog in Uruzgan of de oplopende werkloosheid.

    Bovendien: het is principieel helemaal onjuist om zelfs maar aan zo'n (tijdelijke) oplossing te denken omdat het overheidsbemoeienis is met de vrijheid van drukpers, want hoe goed de afspraken eventueel ook zouden zijn: je voelt je toch eenj beetje benauwd om de overheid, die moeite doet om jouw branche te redden, te kritiseren. je bijt niet in de hand die je voedt, al is het dan voedsel uit de zakken van de intergebruikers.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zie ook:
    http://www.bbrussen.nl/2009/06/24/de-nieuwmediale-slag-om-het-oud-papier-nrc-vs-volkskrant/

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een onzin. Vrije marktwerking is dodelijk voor het handhaven van een zekere kwaliteit. Je kunt simpel niet alles overlaten aan het volk. Dan kun je net zo goed bijna alle vormen van kunst de deur wijzen. Willen we dat?

    Wat men in deze discussie steevast vergeet is dat het internet zo succesvol is geworden omdat het simpelweg content jat van de traditionele journalistiek.

    Die content wordt gemaakt door journalisten die hun loon waard zijn.

    Mag daar een vergoeding/heffing tegenover staan?

    Compleet vrije marktwerking betekent de wil van de massa.

    Alsjeblieft niet zeg.

    BeantwoordenVerwijderen