zondag 28 juni 2009

Krantenman zingt valse toon

Rimmer Mulder is hoofdredacteur van de Leeuwarder Courant en lid van de 'commissie Brinkman'. In een aantal regionale bladen, waaronder naar ik aanneem het zijne, begint hij een artikel als volgt:

'De commissie-Brinkman doet zo'n twintig aanbevelingen voor maatregelen die moeten zorgen dat er in Nederland stevige, onafhankelijke journalistiek blijft. De afgelopen dagen ging het bijna alleen maar over dat ene voorstel: een heffing van een paar euro op alle internet aansluitingen. Vooral op internet was heel wat onzin over dit idee te lezen. Nog voordat ze één zin van het rapport van de commissie hadden gelezen, begonnen de vertegenwoordigers van de 'nieuwe media' al te kwaken.' Einde citaat.

Hoe komt de hoofdredacteur van een van oudsher gerenommeerde regionale krant als de LC er toe, zich ten eerste zó generaliserend uit te laten over wie hij noemt 'vertegenwoordigers van de "nieuwe media" ' en ten tweede zichzelf te ontslaan van de morele journalistieke plicht, man en paard te noemen?

De regionale dagbladpers, althans de daaraan verbonden journalisten, staan terecht pal voor de verscheidenheid van deze medium-categorie; laat ze dan niet bij voorbaat ontkennen, dat ook de ene internetpublicist niet de andere is. Dat getuigt van onvoldoende onderscheidingsvermogen en klinkt tamelijk dom en vals.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten