vrijdag 1 mei 2009

Politie, politie, police

politie_politie 

Fragment van een foto die vandaag in verschillende kranten stond, Politie, politie, police in de chaos vlak na de aanslag op Koninginnedag in Apeldoorn.

Wat moet je hierbij nou denken? Overleg tussen politiemensen? Discussie tussen een politieagent en een als ‘politieman’ uitgedost, althans min of meer als zodanig gewaarmerkt, maar toch ook weer oranje-feestelijk  verkleed persoon? Een knul met ‘n tatoo op z’n bovenarm en ‘n rugzak. Rechts z’n ‘collega’ of vriend, die 112 aan het bellen is (nee, dat is niet waar, dat nummer is donderdag in Apeldoorn niet of nauwelijks gebeld) of z’n vriendin. Let ook op die zonnebril in z’n linker broekzak. Het heeft er alles van weg dat deze lieden de hulpdiensten flink in de weg zitten.

Het dagelijks leven in dit land wordt in niet geringe mate ontregeld door gedoogd gedoe van continu feestende leukerds. Je voordoen als politie is bij wet verboden, maar denk maar niet dat ooit iemand voor zoiets een bon krijgt.  Althans, de doorsnee-praktijk van dat gedogen volgend, geloof ik daar niets van.

Dit zijn dingen die in Nederland kunnen en in de meeste buitenlanden uitgesloten zijn. Vrienden van ons waren onlangs in New York. Ze kwamen met enthousiaste verhalen thuis over de properheid en de orde die, laten we zeggen, sinds nine eleven over die toch al aardige stad is neergedaald. In de taxi’s hangen briefjes: ‘Zie je graffiti, bel nummer zoveel en je krijgt 50 dollar. Zie je graffiti áánbrengen, bel en ontvang 500 dollar.’

Het is hier te lande lang politiek incorrect geweest om law and order te bepleiten, maar als je zulke dingen ziet en hoort, dan ben je geneigd daar definitief op terug te komen.

O ja, stel dat die twee oranjemannen toch pliesies zijn. Dan zou ik als korpsleiding toch nog eens nadenken over de uitdossing van mijn mannen/vrouwen.

1 opmerking:

  1. De netheid van New York dateert niet van nine eleven, maar van het midden van de jaren negentig, toen het zero tolerancebeleid werd ingevoerd.

    BeantwoordenVerwijderen