woensdag 11 maart 2009

Ze zeggen dat ze zeggen

Het is weer hommeles in Zuidoost Brabant. Gefundenes Fressen voor het ED dat – terecht overigens – alles in het werk stelt het primaat te behouden van de informatievoorziening aldaar. Ook wat dat betreft zijn het slechte tijden, zoals men weet.

Het ED alias Eindhovens Dagblad, voorheen Eindhovensch, maar de krant heeft altijd willen laten weten dat ze met de tijd meegaat, heeft ontdekt dat in de regio een taxichauffeur kinderen naar school vervoert, die twee jaar geleden is veroordeeld voor misbruik van een 9-jarig meisje. Ach en wee, natuurlijk. Da’s nog eens wat anders dan een veroordeelde kinderlokker die na het ondergaan van zijn straf probeert ergens onderdak te vinden.

De chauffeur, die als een bedreiging wordt gezien voor de schoolkinderen, heeft zijn straf gehad en zich onder verplichte therapeutische behandeling gesteld – waarin hij nog steeds verkeert.

Cruciale vraag, blijkbaar, wist het taxibedrijf in Valkenswaard, waar de man in dienst was, van zijn verleden? Krijgt het ED daar zomaar zijn follow up in de schoot geworpen – want dit soort kwesties moet je natuurlijk uitmelken tot de laatste druppel – door een brief van Burgemeester en Wethouders van Waalre aan de gemeenteraad, dat er ‘reden is, te geloven dat het taxibedrijf daarvan wist.’ Dat is zoiets als ‘Ze zeggen dat…’

Natuurlijk heeft het ED de gemeente Waalre naar die reden gevraagd en wat kreeg de krant ten antwoord? ‘Daarvoor moet je bij de gemeente Valkenswaard zijn.’ En, wat jammer nou, daar was op de bewuste avond ‘ niemand bereikbaar voor commentaar’. Altijd makkelijk als je vlak voor de deadline zit, nou nee, ik mag niet twijfelen aan de integriteit van het ED.

Niettemin kwam het bovenaan over de volle breedte van de voorpagina, terwijl het toch niet meer was dan een kwestie van ‘Ze zeggen dat ze zeggen’.

Soms kom je als redactie op het punt dat je een zaak nog net niet rond hebt. Dan denk ik toch, dat je het ‘n nachtje moet laten overstaan. Of je plaatst een kort bericht, ergens binnenin op een regiopagina. Ik ben zeer benieuwd, wat er volgt als de gemeente Valkenswaard wèl bereikbaar is.  Misschien komt alles wel op losse schroeven te staan. Dat wordt dan moeilijk, het breed op de voorpagina uit te meten.

Intussen heeft de Zuidoostbrabantse hysterie nog niet het antwoord opgeleverd op de vraag of de taxichauffeur-in-therapie nog een kans mocht krijgen of niet.

(Als gesproken column te beluisteren, op woensdag 18 maart, 18:10 op Radio Best. Updates zijn toegevoegd aan de Reacties hieronder)

(Terug)naar hhBest.nl
Email: manieren@hhbest.nl

2 opmerkingen:

  1. Ook leuk: zaterdag stond in de ED-editie Kempen een stuk over de beëdiging van de nieuwe burgemeester van Reusel-De Mierden. Met vlagvertoon en een druk bezochte receptie, schreef de correspondent. Nou: die receptie was er niet want hij is onwel per ambulance afgevoerd.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Update
    Vandaag bericht het ED dat de gemeente Valkenswaard al in juni 2007 met het betrokken taxibedrijf heeft afgesproken dat de zedendelinquent niet zou worden ingezet bij vervoer van scholieren. Zowel Valkenswaard als Waalre overwegen, het contract met het taxibedrijf op te zeggen.

    BeantwoordenVerwijderen