zaterdag 21 maart 2009

Kerkbeurs

Nee, niet de steeds minder gevulde beurs van welk kerkgenootschap dan ooit. In Utrecht is dit weekeinde voor de eerste keer een kerkbeurs gehouden, waar bestuurders en voorgangers/priesters terecht konden voor spullen en hulpmiddelen ten behoeve van hun eredienst, respectievelijk het onderhoud van hun kerken.

Ik had daar niets te zoeken; kon me alleen maar over het verschijnsel verbazen. Het is zoiets als in deze tijd een luxe restaurant starten, terwijl in Nederland intussen ‘n stuk of vijftig zogenaamde toprestaurants zijn gesloten, of op het punt staan dat te doen. (Zakenlunches voortaan in de brasserie, schreef de Volkskrant gisteren.)

Kerksluitingen zijn eveneens aan de orde van de dag. Een schrijnend voorbeeld van ‘gebrek aan belangstelling onder de gelovigen’ trof ik aan in het Limburgse Tegelen,  waar de   

Sint-Jozefkerk uitgerekend op 19 maart, de feestdag van de voedstervader van Jezus ‘aan de eredienst werd onttrokken’, zoals het in bisdommelijke termen heet. Op zijn feestdag werd Jozef z’n kerk afgepakt.

 RKNIEUWS.NET geeft de situatie in één lange zin (het lijkt wel een overlijdensacte)  weer:

‘Het besluit is genomen gezien het feit dat de liturgische vieringen in genoemde parochiekerk onvoldoende werden bezocht, gezien een afnemend draagvlak het niet rechtvaardigde te verwachten dat de parochiegemeenschap nog naar een redelijke levensvatbaarheid uit zouden kunnen groeien en het ontbreken van toereikende financiële middelen voor het levensonderhoud van personen en om te voorzien in het gewone en buitengewone onderhoud van het kerkgebouw.’

Afgelopen donderdag nog één kerkdienst, onder leiding van de bisschop en dat was dan dat. Intussen werd in de voor eeuwig overeind gehouden Sint Jan in Den Bosch gebeden voor het einde van de crisis, maar dat is niet de soort crisis waarmee de Kerken expliciet  te maken hebben.

Zo te zien op de website Kerkgebouwen in Limburg (‘Laatst bijgewerkt 20 maart, maar geen woord over het drama), is de zaalkerk uit de jaren zestig vooral qua interieur een fraai gebouw. Wat ermee gaat gebeuren is niet bekend. Misschien verschijnt de inventaris wel op de volgende Kerkbeurs.

(Terug)naar hhBest.nl

Mail Manieren

2 opmerkingen:

  1. Als het met die kerk zo gaat als met de kerk in de Landgraafse wijk Kakert, dan blijft hij nog wel even. Die kerk (patroonheilige onbekend, maar dat valt na te kijken) staat al jaren leeg en het enige dat er gebeurt zijn repetities van een dameskoor, in de sacristie. De gemeente heeft met het bisdom (en naar ik aanneem met de nodige eerbied) onderhandeld over de sloop, omdat de kerk danig in de weg staat bij het moderniseren van de wijk. Een van de wethouders zei deze week voorzichtig: 'op een gegeven moment is het bisdom gestopt met praten.' Vaarwel, tot betere tijden, neem ik aan.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Trouw vandaag: 'Kerkenbeurs overtreft verwachtingen'. http://www.trouw.nl/nieuws/religie-filosofie/article2060385.ece/Kerkenbeurs_overtreft_verwachtingen.html

    BeantwoordenVerwijderen