maandag 23 februari 2009

Carnaval

'n Jaar of dertig geleden,in de eigenwijze spellingstijd, werd Karnaval geschreven. Sommige winkeliers hebben hun reclameborden, wat dat betreft gemakshalve en kosten besparend nog steeds niet aangepast. Die spelling was natuurlijk volkomen in strijd met het wezen van het feest, waarvan de naam het woord vlees (carne) inhoudt: 'Afscheid van het vlees' op vastenavond, de vooravond van de veertigdaagse vasten. Maar er is wel meer in strijd met het wezen van carnaval.

Dezer dagen had ik via dit weblog en email een korte discussie met BB over de presentatietechniek van dagbladen online. Ik vind dat de kranten het reproduceren van hun pagina's moeten vergeten en op computerschermen afgestemde webversies moeten maken. BB is best tevreden over met name de printversies van de krantenpresentaties, maar uiteindelijk presenteerde hij toch (een plaatje van) drie beeldschermen naast elkaar als ultieme oplossing. De spijker op z'n kop, natuurlijk. Hij besloot met 'Alaaf!', een carnavalsgroet, die vooral in Zuidoost Brabant in zwang is. (Oeteldonk moet er niks van hebben en het bijna Zeeuwse Krabbengat nog minder.) Ik moest daardoor denken aan mijn goede vriend en collega Toon K., met wie ik eens een telefoongesprek had over een kwestie die ons beiden bezig hield. Totdat Bredanaar Toon opeens zei: 'Hé Guido, 't is morgen carnaval hé?' daarmee de hele zaak tot zijn onnozele relativiteit terugbrengend.
BB herinnerde mij dus aan carnaval, dat ten onzent in volle gang is. Wij merken dat hier aan de Costa Calida vooral doordat er praktisch geen familie online komt, waarmee wij uitgebreid plegen te chatten en te webcammen. Is er dan in Spanje niks te doen? Dat is toch een land van roomse tradities? Ik denk dat je daarvoor in de wat grotere steden moet zijn. Las erover in Round Town News. La Azohia heeft nog net 'n kerk(je) en 'n kroeg. In Isla Plana, waar we af en toe langs het strand naar toe wandelen had de cafébaas zondag een geluidsinstallatie op zijn terras gezet en draaide 'n soort Kinderen voor kinderen, waarop de verklede kleintjes onder leiding van een clown een rondedans maakten. De ouders en grootouders zagen het met welgevallen aan. En dat was dus carnaval 2009 in Isla Plana.

We wandelen straks maar weer eens de andere kant op: naar de Torre San Elena (voormalige observatiepost tegen zeerovers). We verwachten niet 'n als piraat verklede carnavalsvierder tegen te komen.


(Terug)naar hhBest.nl
Email: manieren@hhbest.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten