maandag 26 januari 2009

De aangepaste Mouw

Van de Spaanse taal heb ik, zoals eerder opgemerkt, geen kaas gegeten. Het voornaamste wat ik ervan weet is, dat vraag- en uitroeptekens ten onderste boven worden gezet en dat hallo in het Spaans ook wordt omgedraaid:(ola, pas op niet olé, da's iets van het foeballuh). Bij het naderen van La Manga over de betekenis van deze naam gepiekerd en daarbij aan Le Manche gedacht, de Franse benaming voor de zeeëngte Het Kanaal, die oorspronkelijk mouw betekent. Zou goed kunnen, dat Mange verwant is aan dat woord. Wie het (beter) weet, mag het zeggen. Ik heb hier geen Spaans woordenboek.
Het gaat hier over een smalle dijk die een scheiding vormt tussen de Middellandse Zee en wat in het Spaans heet de Mar Menor, een binnenzee van 170 km2. De officiële benaming van deze mouw of slurf is dan ook Manga del Mar Menor. In de verte doet de situatie daar denken aan de dijk langs de Mediterrane kust tussen Montpellier en de Spaanse grens die naar het stadje Sète loopt. Alleen , die dijk is veel smaller en misschien daarom niet bebouwd. Naar La Manga hebben projectontwikkelaars hun klauwen uitgeslagen, met als resultaat een aaneenrijging van appartementsgebouwen, winkels en horeca à la Benidorm, zo volgebouwd dat je beweerszijden nog nauwelijks zee kunt zien. In deze tijd van het jaar is het een dooie boel, er is meer gesloten dan open. Opvallend is ook, dat het een gebied is, waar de auto-heerschappij compleet is. Nou ja, toch de moeite waard om even te kijken, temeer daar de dijk toch enkele aardige verrassingen in petto heeft.
 
Nou ja, verrassingen, misschien niet het juiste woord voor het jacht dat kennelijk averij heeft opgelopen tijdens de storm van het afgelopen weekeinde. Vriend Joop, ervaren zeezeiler, die mijn foto opmerkte nog voor deze tekst online stond. Vond het behoorlijk spannend: 'Ligt-ie voor anker of is-iegestrand? Ik zie wel een boeitje maar geen ankerketting.'
Zal voor ons wel nooit opgelost worden.

En dan dat rare bruggetje met het verkeersbord dat je op het verkeerde been zet. Je kan er wel degelijk overheen.
 
Een toeristische trekpleister trouwens. Er stoppen zelfs bussen op de nabijgelegen parkeerplaats.
 

(Terug)naar hhBest.nl
Email: manieren@hhbest.nl
Posted by Picasa
Klik op de foto's om te vergroten. Klik hier voor meer foto's.

1 opmerking:

  1. Weer leuke foto's, vooral van dat gestrande schip. Die gele boeitjes liggen meestal vrij dicht bij het strand. Vaak om een zwemgebied af te bakenen.
    Het schip is dus waarschijnlijk vastgelopen en wacht op een sleepje. Er was vermoedelijk geen paniek aan boord, want de zeilen zijn netjes gestreken en afgedekt.
    Als een schip in paniek verlaten wordt ziet het er wel anders uit, maar het kan natuurlijk ook zijn dat ze op de motor voeren en zo vastliepen.
    Jammer dat we het hele verhaal niet kennen. Als rasjournalist zou je er eigenlijk een onderzoek naar moeten doen :=))

    Joop

    BeantwoordenVerwijderen