zondag 18 januari 2009

Buitenland verovert Spaanse kust

Mijn foto's van La Azohia en de Costa Calida gaven iemand aanleiding op te merken: 'Het is daar leeg. Je ziet niemand. Maar misschien vinden jullie dat juist wel prettig.'Wat zal ik ervan zeggen? Ja en nee. De leegte en gesloten-
heid van ons resort met apparte-
menten die meesten-
deels tweede huizen zijn van Spanjaarden en waarvan er nogal wat te koop worden aangeboden, hebben wel een beetje het effect van een dode stad. Bar-Cafeteria tot other notice gesloten. Van een verboden stad trouwens ook, want als we 'n stukje naar boven lopen, naar de hoogbouwflats, komen we voor een manshoog hek te staan.

Maar we zijn hier zeker niet alleen, zelfs omringd door Britten. Eén stel trap-naar-voordeur-delers, dat we slechts oppervlakkig kennen (hij was zo vriendelijk de skybox van onze tv aan de praat te brengen) lijkt hier permanent te wonen. Met het andere echtpaar, dat vlak achter ons een flatje heeft gehuurd, kregen we al binnen het uur na aankomst te maken, omdat ze de internetrouter met ons delen en mijn gerommel met twee laptops natuurlijk niet onopgemerkt bleef. Onmiddellijk hadden we een invitatie te pakken, waarvoor we beleefd bedankten being tired from the three days voyage. (Sante Brun zegt zich van zijn Engelse leraar van 55 jaar geleden te herinneren, dat een three days voyage een trip van drie dagen per schip is. Journey dus. Later wel bij die buren op de koffie geweest en een tegenbezoek wordt niet gevreesd, want Dave en Ann zijn aardige mensen. Bovendien ben ik nieuwsgierig, waar men de zijruiten van hun auto heeft ingeslagen.)

Het wemelt hier van de overwinterende Duitsers, Fransen en - ook wat - Nederlanders. Je komt ze met hun campers regelmatig tegen bij de Lidl, waar de Duitsers vooral gebogen staan over de diverse soorten worsten, echt waar.Maar de Britten voeren onmis-
kenbaar de boven-
toon, vormen een gemeen-
schap, hebben een Lionsclub, die met Christmas iets doet voor de Spaanse minder bedeelden, diverse restaurants en pubs (The Teapot), die pints en English food serveren. Ze groeien aan de Spaanse costa's in tal en last, kun je wel zeggen. Hun eigen gratis weekblad Round Town News (RTN), dat al tien jaar bestaat en in een speciale bijlage de per satelliet te ontvangen Engelstalige radio- en tvprogramma's bevat, meldt een bevolkingsgroei van de badplaats Torrevieja, provincie Alicante, met 54.500 zielen sinds 2000. Van de in totaal nu ruim 100.000 inwoners van Torrevieja, is intussenj meer dan de helft buitenlander. Een foto van Torrevieja Beach, omringd door torenflats, in RTN liegt er niet om.

Zijn wij even blij dat het hier aan de Costa Calida 'leeg' is en voorlopig ook niet vol zal raken.


(Terug)naar hhBest.nl
Email: manieren@hhbest.nl

2 opmerkingen:

  1. De autoruit van de Engelse buurman is dus ingeslagen in Torrevieja, de plaats waarvan in bovenstaand stuk sprake is. Met het zijn nationaliteit kenmerkende flegma, deelde hij mee dat er niks is gestolen. Hij had z'n navigator meegenomen. De ruit (eigen risico) kost hem 100 euro. Wij zijn ooit na een ruitinslag op ons privé-parkeerterrein ontdaan van onze TomTom. Sindsdien leggen wij regelmatig een papier op het dashbord met de mededeling: 'Hier valt niks te halen, no value, no navigator'.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Marie-José heeft dat Britse krantje uitgevlooid op wat hier allemaal voor de residerenden wordt georganiseerd: bridgeclub, digitale_fotografieclub, tafeltennis, ladies barbershop harmony koor, portretschilderen, country music club, dancing, bingo (!), computerclub, philatelic society stamp, pipers and drums, Christian Spiritual Church, Classic Choir, football (niet Amerikaans, nemen we aan), rugby, rock 'n roll, motorbike club, badminton, diabetic support group. Kom en vestig u en blijf actief!

    BeantwoordenVerwijderen