zaterdag 25 oktober 2008

De lege wieg

In NRC staat vandaag een verhaal over de droevige belevenissen van een zogenaamd geestelijk beperkt ouderpaar in Geldermalsen, dat twee weken na de geboorte van zijn zoontje, in een lege wieg moet kijken. De basis-informatie staat gelukkig ook op de website van de krant.
We hebben hier te maken met een casestory over een probleem, waarover in dit land al jaren wordt gediscussieerd. ‘De overheid is voor ontmoediging van het ouderschap in het geval van mensen die structureel zeer afhankelijk zijn van hulpverlening,’ zo vat NRC het samen. Maandag hoort de kinderrechter de Raad voor de Kinderbescherming en de ouders. Daarna volgt een definitieve beslissing. De ouders hebben geen advocaat. De rechtsbijstandsverzekering (via de vakbond van het paar, dat op de Sociale Werkplaats werkt) wees de zaak af onder het motief ‘kansloos’. Wat een grauwe klets.

De redeneringen van de ‘zorginstanties en begeleidingsdiensten’ staan in dit geval lijnrecht tegenover die van de ouders (‘Denken ze dat we met ons kindje gaan gooien?’) en hun omgeving. Uit de situatie blijkt dat het vrijwel onmogelijk moet zijn algemene criteria te formuleren, op grond waarvan je kunt beslissen of mensen in staat zijn, hun kind op te voeden of niet. Daarom denk ik dat sommigen terecht vinden dat deze mensen op z’n minst ‘een kans moeten krijgen’.

Instanties als de Kinderbescherming weigeren de krant elk commentaar met een verwijzing naar ‘privacybescherming’. In aanmerking genomen wat ├índeren wel los laten, is dat een regelrechte dooddoener.

Fragment van een foto in NRC


(Terug)naar hhBest.nl
Email: manieren@hhbest.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten