vrijdag 24 oktober 2008

Amsterdam

Amsterdam, die grote stad,.
met hoeveel letters schrijf je dat?


Raadseltje uit m’n jeugd, waarbij je – voor de vraag te beantwoorden - eerst heel goed moest nadenken. Maar het zal wel veel ouder zijn. Minstens negentiende eeuw.

Zoals Amsterdam volgens historisch geograaf Chris de Bont, die binnenkort in Wageningen promoveert op onderzoek naar de ontginning en bewoning van West-Nederlandse veengebieden, ouder zou zijn dan tot dusver is aangenomen.

Ja, wat is oud, de christelijke jaartelling even buiten beschouwing gelaten – laat ik aan zelfs de poging tot beantwoording van deze vraag maar niet beginnen.

De oudste vermelding van Amsterdam op papier heeft te maken met – ja met wie anders? – Floris V en is gedateerd 1275.

Boeren en ’n paar vissers. Daaraan moet je dan denken. In die tijd was Antwerpen al een metropool.

Grappig dat de Volkskrant nu vaststelt dat ‘de canon van Amsterdam’ (zeg maar gewoon de geschiedenis) alweer moet worden herschreven. Want de ‘de hoofdstad is aanmerkelijk ouder’. Wat is aanmerkelijk? ‘Zeker tweehonderd jaar’, volgens De Bont voornoemd

Goh.

Amsterdam heeft altijd ’n beetje op m’n lachspieren gewerkt. Of ik bedoel eigenlijk, het gedoe rond Amsterdam en zijn bewoners, die chauvinistischer zijn dan pakweg de Friezen. Die vergelijking is minder gek dan je denkt, want de Amsterdamse trambestuurders waren vroeger beroemd om hun humor, maar het is de vraag of die wagenvoerders niet eerder Friezen dan Amsterdammers waren. Migratie is niks nieuws.

Ik herinner mij een destijds zeer bekende Vlaamse acteur – hij speelde Lapointe in een Maigret-serie - die door Mies Bouwman, die trouwens uit Best kwam, werd geïnterviewd en van haar de vraag kreeg voorgelegd, wat hij vond van Amsterdam.

Ach, zei Lapointe, wel aardig, maar toch niet meer dan het Efteling van Europa.

Mies not amused.

Toch fijn voor Amsterdam en de Volkskrant dat de stad ’n paar honderd jaar ouder is.

Wij kunnen nog steeds de zon heel goed in de Amstel zien schijnen.

Foto: Tas van de Amsterdamse PizzaCourier


(Terug)naar hhBest.nl
Email: manieren@hhbest.nl

1 opmerking:

  1. Hoor je het eens van 'n ander: http://weblogs3.nrc.nl/wereld/2008/10/28/amsterdam-wereldstad-nou/

    BeantwoordenVerwijderen