zaterdag 12 juli 2008

Teken

Teken, ja gezellig. Levensmaatje had er vorige week drie, na een wandeling over het landgoed Baest, bij Oostelbeers. M’n kop eraf als die niet in het hoge gras zaten op een bepaald weggetje, dat een onderdeel vormt van ons vast wandelcircuit.
De laatste jaren ondervin-
den wande-
laars steeds meer overlast van teken. Eerst maar eens ’n stukje uit Wikipedia citeren, zodat de lezer weet waar ik het over heb:
‘Teken zijn een groep van parasitaire mijten (Acarina) die behoren tot de klasse der spinachtigen. Ze zijn zeer nauw verwant aan de mijten maar de precieze relatie is onduidelijk. Teken leven van het bloed van gewervelde dieren, ze bijten zich vast in de huid en laten zich na een bloedmaaltijd, die enige uren tot dagen duurt, weer vallen. Teken kunnen verschillende ziekten overbrengen, ze worden daarom een vector genoemd. (...) Tekenbeten zijn meestal niet pijnlijk en worden vaak alleen opgemerkt doordat men de teek in de huid ziet zitten. Bekende gastheren van teken zijn vogels, reptielen en verschillende zoogdieren. Het dier waarop de teek leeft wordt de gastheer genoemd. De bekendste Europese teek, die tevens een overbrenger is van de Lymeziekte, is de schapenteek (Ixodes ricinus).’
Let op: de mens is ook een zoogdier.
Het gaat niet (zoals meestal bij de benaming van ziekten) over een of ander dokter Lyme als ontdekker van de Ziekte van Lyme. De aandoening is volgens de website lymenet.nl genoemd naar het stadje Old Lyme in de VS, waar ze in de jaren zeventig van de vorige eeuw werd herontdekt en onderzocht. 'Vroege symptomen zijn een rode ring/vlek genaamd erythema migrans (EM) op de plaats van de tekenbeet, griepachtige klachten zoals hoofdpijn, stijve nek, koorts, spierpijnen en vermoeidheid. Deze symptomen kunnen uitblijven.
Later kunnen diverse symptomen ontstaan. De ziekte van Lyme is een multi-systeem ziekte. Het kan leiden tot o.a. neurologische (zenuwstelsel/hersenen), dermatologische (huid), reumatologische (spieren en gewrichten), cardiologische (hart), opthalmologische (ogen) en psychiatrische klachten.' Tot zover Lymenet.

Die gatvergimmese teken. Vandaag gingen we voor de variatie naar Geelders, een spectaculair natuurgebied, deel uitmakend van het zogenaamde Groene Woud en gelegen tussen Boxtel en Schijndel. Bij gedeelten van dat gebied heeft Staatsbosbeheer aangegeven dat je maar het beste laarzen aan kan trekken. We kozen evenwel met doorsnee schoeisel voor het veronderstelde ‘droge’ gedeelte. Maar ook hier hetzelfde verschijnsel als op Baest: verhevigde grasgroei op de uitgezette wandelroute – waarschijnlijk door de betrekkelijk natte zomer en – mede daardoor – verminderd bezoek.

Na afloop onze lijven goed op teken onderzocht.



(Terug)naar hhBest.nl
Email: manieren@hhbest.nl

1 opmerking:

  1. Bennie Bauman, Best zegt op Twitter: Weet er alles van, heb een paar jaar geleden lyme gehad en net op tijd een anti biotica kuur... na een wandeling bij de H. Eik.
    (De H.Eik is een bosgebied bij het Wilhelminakanaal tegenover het in de column genoemde landgoed Baest.)
    http://twitter.com/benniebauman/statuses/857105430

    BeantwoordenVerwijderen